Srijeda, 7 prosinca, 2022

SmartCulTour projekt pri EU ima radnu skupinu u Splitsko dalmatinskoj županiji. Ispunite anketu i podržite vrijedan projekt

SDŽ partner je na SmartCulTour projektu financiranom iz Obzor 2020 (Horizon 2020) programa Europske unije za istraživanje i inovacije. Radna skupina djeluje u sklopu novoosnovanog “Living Lab-a” (LL) čije su aktivnosti usmjerene na poticanje održivog razvoja kulturnog turizma na metropolitanskom području Splita (Split, Trogir, Kaštela, Solin, Klis, Dugopolje i Sinj).

Ista će uključivati 15 eksperata koji predstavljaju različite skupine turističkih dionika. Temeljni cilj uspostave LL-a je identificiranje zajedničke vizije i ciljeva razvoja kulturnog turizma, te odabir mjera koje će se implementirati na destinacijskoj razini kako bi se isti ostvarili. Aktivnosti LL-a bi u konačnici trebale potaknuti inovativnost dionika i ko-kreaciju održivih proizvoda u segmentu kulturnog turizma.

Tijekom stoljeća područje  LL-a i čitave SDŽ bio je pod utjecajem različitih religija i kultura, što se očitovalo u bogatstvu jezičnih izričaja, tradicije i arhitekture. Ti elementi ne predstavljaju samo materijalnu i nematerijalnu baštinu, već i značajne turističke resurse. Širi teritorij SDŽ-a poznat je po svojim kulturnim dobrima upisanim na UNESCO-v popis svjetske baštine.

Analizom kulturnih resursa SDŽ-a, izrađenom za potrebe Razvojnog plana kulturnog turizma SDŽ-a (2009.), utvrđeno je postojanje približno: 40 arheoloških lokaliteta, 35 urbanih i urbano-ruralnih cjelina, 160 ruralnih cjelina, 80 sakralnih građevina, 60 tvrđava, utvrda i gradina, 40 kaštela, palača i ljetnikovaca, 50 muzeja, galerija i zbirki te 50 kulturnih događanja. Osim prethodno navedenoga, u obzir treba uzeti suvremenu kulturnu produkciju koncentriranu u većim županijskim središtima, poglavito Splitu.

Budući razvoj kulturnog turizma LL-a bazira se na:

  • kulturnoj baštini globalnog značaja (međunarodno poznate turističke atrakcije), smještenoj uz obalu, čija je važnost prepoznata upisivanjem na UNSECO-ov Popis svjetske baštine;
  • velikoj koncentraciji kulturno-povijesne baštine u urbanim jezgrama;
  • ogromnom bogatstvu materijalne i nematerijalne baštine u zaleđu koja čiji potencijali i značaj nisu u potpunosti prepoznati i iskorišteni te stoga još uvijek čekaju na turističku valorizaciju

iSPUNITE ANKETU I PRIDONESITE RAZVOJU ODRŽIVOG RAZVOJA TURIZMA NA PODRUČUJU SD ŽUPANIJE

Trenutno docent na Ekonomskom fakultetu u Splitu provodi istraživanje vezano za Living lab-ove u području kulturnog turizma sa kolegama iz UK-a. Cilj istraživanja je spoznati motive i očekivane koristi različitih skupina dionika, primjerice, lokalnog stanovništva, poduzetnika u turizmu, dionika iz javnog sektora u turizmu te kulturnih institucija, društava i udruga.

Ovakav pristup omgućava usklađivanje budućih aktivnosti Laba, ne samo sa identificiranim prioritetima u području kulturnog turizma, već i sa zahtjevima različitih skupina dionika čime se osnažuje njihova zainteresiranost za daljnju uključenost u aktivnosti Laba. To je dio priče povezan sa Labom koji su uspostavili na Ekonomskom fakultetu u sklopu SmartCulTour H2020 projekta.

Stoga pozivamo sve svoje čitatelje i pratitelje da pristupe anketi i time podrže vrijedan projekt splitskog tima. Što bi vas motiviralo da se uključite u Living lab koji se fokusira na održivi razvoj kulturnog turizma? Koje koristi od uključivanja bi očekivali za sebe? Na ta pitanja odgovorite u ANKETI.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno