Utorak, 30 svibnja, 2023

Slovenija u lockdown-u. Zabrana rada kafića, škola, slobode kretanja

Slovenija u djelomičnom ‘lockdownu’: Zatvoreni kafići, crkve, zabrana slobodnog kretanja zemljom, škola online… Uveli i jednu novost oko samoizolacije.

Slovenija, točnije sedam od 12 njihovih regija, ulazi u lockdown. Mjere su slične proljetnima – strogo ograničenje pri prelasku iz crvenih u pet preostalih narančastih regija, zabrana okupljanja, škola online, maske na otvorenom, zatvaranje crkava, kafića i fitnes centara… Što se tiče mjera u odnosu na Hrvatsku, za sada vrijede ista pravila za ulazak u Sloveniju iz Hrvatske i obrnuto.

Od 12 slovenskih regija, tek je njih pet na krajnjem istoku i zapadu zemlje u narančastom. Ostale su zbog broja zaraženih Covidom-19 u crvenoj zoni. Nakon jučerašnjih 745 novih slučajeva od jutros je u crvenim regijama započeo strog režim koji uvelike podsjeća na proljetni lockdown. Djelomični lockdown, koji bi trebao trajati dva tjedna, bit će na snazi u onim regijama u kojima je broj oboljelih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana prešao 140. Uglavnom je riječ o jugoistočnim, središnjim i sjevernim dijelovima države.

Crvene i narančaste regije

Vlasti su Sloveniju podijelile na crvene ili narančaste statističke regije. Klasifikacija regija u crvenu ili narančastu skupinu procjenjivat će se najmanje jednom tjedno, na temelju 14-dnevne incidencije na 100.000 stanovnika, objasnio je glasnogovornik slovenske vlade za Covid-19 Jelko Kacin. Od ponoći na snazi je ograničenje okupljanja na deset osoba za cijelu zemlju.

No u crvenim regijama, koje obuhvaćaju većinu teritorija Slovenije, vrijedi potpuna zabrana okupljanja. Slovenska vlada tješi građane time kako im policija neće upadati u stanove, ali mogu doći ako ih pozovu zdravstveni inspektori, a koji uglavnom dolaze nakon prijave građana.

Druga mjera odnosi se na kretanje među regijama. ‘Zabranjeno je izlaziti iz crvene regije u narančastu. Možete prijeći iz narančaste u crvenu, ali to se ne preporučuje’, objasnio je ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs. ‘Plastično gledano, ne možete ići iz Ljubljane u Koper, ali možete iz Kopra u Ljubljanu’, pojasnio je.

11 iznimaka

Naveo je 11 iznimaka sličnih proljetnim: dolazak na posao i odlazak; obavljanje gospodarske djelatnosti, poljoprivredne ili šumarske djelatnosti; zdravstvena zaštita i zaštita imovine, briga o članu obitelji, pristup ljekarnama ili zdravstvenim službama ako ste vlasnik imovine ili za korištenje već plaćenih turističkih aranžmana. Kao što je to bilo i u Hrvatskoj u proljeće, prijelaze između regija nadgledat će policija. No tu nije kraj – lokalni čelnici mogu sami pooštriti mjere na svojim područjima. Granične prijelaze statističkih regija nadgledat će policija. U crvenim regijama maske za lice obavezne su i na otvorenom osim ako se, primjerice, vozite biciklom.

U škole od sljedećeg tjedna idu samo učenici nižih razreda dok će ostali nastavu imati online. U narančastim regijama broj ljudi u fitnes centrima i frizerskim i kozmetičkim salonima bit će ograničen na jednu osobu na 20 četvornih metara. I dalje će biti moguće pružati ugostiteljske usluge, i to od 6 do 22.30. U crvenim zonama zatvaraju se fitnes centri i ugostiteljski objekti.

Od danas se u crvenim regijama u potpunosti obustavljaju vjerski obredi. Svećenici će moći pružiti vjernicima individualnu duhovnu skrb, što znači da će oni u određeno vrijeme moći doći u crkvu i primiti svetu pričest, blagoslov i ispovijed. U narančastim regijama mise će biti ograničene na deset vjernika, najavila je Slovenska biskupska konferencija.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno