Slovenija u lockdown-u. Zabrana rada kafića, škola, slobode kretanja

254
Slovenija

Slovenija u djelomičnom ‘lockdownu’: Zatvoreni kafići, crkve, zabrana slobodnog kretanja zemljom, škola online… Uveli i jednu novost oko samoizolacije.

Slovenija, točnije sedam od 12 njihovih regija, ulazi u lockdown. Mjere su slične proljetnima – strogo ograničenje pri prelasku iz crvenih u pet preostalih narančastih regija, zabrana okupljanja, škola online, maske na otvorenom, zatvaranje crkava, kafića i fitnes centara… Što se tiče mjera u odnosu na Hrvatsku, za sada vrijede ista pravila za ulazak u Sloveniju iz Hrvatske i obrnuto.

Od 12 slovenskih regija, tek je njih pet na krajnjem istoku i zapadu zemlje u narančastom. Ostale su zbog broja zaraženih Covidom-19 u crvenoj zoni. Nakon jučerašnjih 745 novih slučajeva od jutros je u crvenim regijama započeo strog režim koji uvelike podsjeća na proljetni lockdown. Djelomični lockdown, koji bi trebao trajati dva tjedna, bit će na snazi u onim regijama u kojima je broj oboljelih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana prešao 140. Uglavnom je riječ o jugoistočnim, središnjim i sjevernim dijelovima države.

Crvene i narančaste regije

Vlasti su Sloveniju podijelile na crvene ili narančaste statističke regije. Klasifikacija regija u crvenu ili narančastu skupinu procjenjivat će se najmanje jednom tjedno, na temelju 14-dnevne incidencije na 100.000 stanovnika, objasnio je glasnogovornik slovenske vlade za Covid-19 Jelko Kacin. Od ponoći na snazi je ograničenje okupljanja na deset osoba za cijelu zemlju.

No u crvenim regijama, koje obuhvaćaju većinu teritorija Slovenije, vrijedi potpuna zabrana okupljanja. Slovenska vlada tješi građane time kako im policija neće upadati u stanove, ali mogu doći ako ih pozovu zdravstveni inspektori, a koji uglavnom dolaze nakon prijave građana.

Druga mjera odnosi se na kretanje među regijama. ‘Zabranjeno je izlaziti iz crvene regije u narančastu. Možete prijeći iz narančaste u crvenu, ali to se ne preporučuje’, objasnio je ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs. ‘Plastično gledano, ne možete ići iz Ljubljane u Koper, ali možete iz Kopra u Ljubljanu’, pojasnio je.

11 iznimaka

Naveo je 11 iznimaka sličnih proljetnim: dolazak na posao i odlazak; obavljanje gospodarske djelatnosti, poljoprivredne ili šumarske djelatnosti; zdravstvena zaštita i zaštita imovine, briga o članu obitelji, pristup ljekarnama ili zdravstvenim službama ako ste vlasnik imovine ili za korištenje već plaćenih turističkih aranžmana. Kao što je to bilo i u Hrvatskoj u proljeće, prijelaze između regija nadgledat će policija. No tu nije kraj – lokalni čelnici mogu sami pooštriti mjere na svojim područjima. Granične prijelaze statističkih regija nadgledat će policija. U crvenim regijama maske za lice obavezne su i na otvorenom osim ako se, primjerice, vozite biciklom.

U škole od sljedećeg tjedna idu samo učenici nižih razreda dok će ostali nastavu imati online. U narančastim regijama broj ljudi u fitnes centrima i frizerskim i kozmetičkim salonima bit će ograničen na jednu osobu na 20 četvornih metara. I dalje će biti moguće pružati ugostiteljske usluge, i to od 6 do 22.30. U crvenim zonama zatvaraju se fitnes centri i ugostiteljski objekti.

Od danas se u crvenim regijama u potpunosti obustavljaju vjerski obredi. Svećenici će moći pružiti vjernicima individualnu duhovnu skrb, što znači da će oni u određeno vrijeme moći doći u crkvu i primiti svetu pričest, blagoslov i ispovijed. U narančastim regijama mise će biti ograničene na deset vjernika, najavila je Slovenska biskupska konferencija.

Želiš sve najvažnije vijesti na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj Pregled dana svaki dan u 16.00.

Please wait...

Thank you for sign up!