Subota, 10 lipnja, 2023

Slovenija napokon stavila Hrvatsku u narančastu zonu

Slovenija većinu hrvatskih županija obojila u narančasto. Hrvatska udruga turizma (HUT) pozdravila je u ponedjeljak novu odluku slovenske vlade o uvođenju regionalnog pristupa prema Hrvatskoj. Po njemu je većina hrvatskih županija sada na “narančastoj” epidemiološki sigurnijoj listi zemalja. HUT smatra to važnim i za turističke aktivnosti.

Slovenija na tragu Njemačke koja je postavila režim putovanja kojeg bi trebale prihvatiti sve članice EU. HUT u priopćenju naglašava kako je regionalni pristup ključan za omogućavanje normalizacije režima putovanja između Hrvatske i Slovenije. To je posebno važno za planiranje turističkih aktivnosti.

Poručuju i kako su uvjereni da je ta odluka slovenske vlade samo prva u nizu sličnih odluka. To je “uostalom i na tragu prijedloga Njemačke koja traži da takav režim putovanja prihvate sve članice Europske unije”.

HUT vjeruje da će režim usvojiti i ostali

Stoga u HUT-u vjeruju da će takav pristup usvojiti i države poput Austrije, Italije i ostalih koje su za Hrvatsku važna emitivna turistička tržišta.

“Vidimo da epidemiološka situacija može znatno varirati od regije do regije unutar neke države pa je regionalni pristup ograničenju putovanja jedini način kako istovremeno održati razinu aktivnosti između dvije članice. Tako će se zadržati efikasnost u borbi protiv širenja epidemije. HUT podupire definiranje zajedničkog režima putovanja temeljenog na regionalnom pristupu. Time se jasno određuju epidemiološki kriteriji koji će vrijediti na razini cijele EU”. Naglasio je u povodu odluke slovenske vlade direktor HUT-a Veljko Ostojić.

Slovenija ipak ostavila neke županije ”na crvenom”

Slovenska vlada je tijekom vikenda ažurirala listu država s obzirom na njihovu epidemiološku sigurnost, pri čemu je režim ulaska u Sloveniju iz Hrvatske prilagođen regionalnoj situaciji pa se većina županija našla na “narančastoj” listi i nisu više na rizičnoj “crvenoj”.

Među tim županijama koje su sada na slovenskoj “narančastoj” listi su one koje graniče sa Slovenijom i većina ostalih županija.

Na slovenskoj “crvenoj” listi, pak, ostaje još osam županija – Brodsko-posavska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podstavka, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska. 

Nova odluka slovenske vlade primjenjuje se od 29. rujna, a liste epidemiološke sigurnosti prilagođene su europskim preporukama da se “zelenim” državama ili regijama smatraju one koje imaju do najviše 25 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na 100 tisuća stanovnika, dok je slovenski kriterij do sada bio stroži – 10 aktivnih slučajeva zaraze.

U skladu s time, na “zelenom” popisu slovenske vlade po novom su Cipar, Finska, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Poljska, Australija, Novi Zeland, Srbija i Urugvaj. Na “zelenoj” listi unatoč povećanom broju zaraza u zadnje vrijeme ostaje i Austrija, osim Beča i još dviju pokrajina koje su u “crvenoj” zoni pa će za ulazak u Sloveniji putnici trebati negativan test na Covid-19 ili 10-dnevnu karantenu.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno