EPIDEMIOLOŠKA situacija s pandemijom koronavirusa u Sloveniji pokazuje blagi oporavak, ali je krhka, a u nekim susjednim zemljama je i teža, pa slovenska vlada, unatoč ublažavanju mjera, poziva da se odgode sva putovanja u inozemstvo koja nisu nužna.

I dalje je na snazi preporuka o odgodi svih putovanja koja nisu nužna, a kod nužnih je potrebno planirati odlazak, ali i povratak u Sloveniju i postavljene uvjete, upozorio je na vladinoj konferenciji za novinare visoki službenik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Andrej Šter. Dodao je da se to posebno odnosi na skore prvosvibanjske praznike, a i na one koji namjeravaju putovati u Hrvatsku.

Slovenci bi putovali u Hrvatsku

Želja većine Slovenaca je da putuju u Hrvatsku, no ona je u teškoj situaciji s velikim brojem zaraza opterećenim zdravstvenim sustavom, kazao je Šter, šef konzularnog odjela u ministarstvu vanjskih poslova.

Dodao je da oni koji bi željeli putovati u Hrvatsku tamo ne očekuju “idiličnu turističku situaciju”, da je za prelazak granice i za povratak, za one koji nisu cijepljeni dvjema dozama ili imaju potvrdu da su preboljeli covid-19, potreban negativan test na koronavirus. Pritom olakšica bez karantene ili testa vrijedi samo za vlasnike nekretnina i plovila te one koji putuju zbog skrbi za obitelj ili slična nužna putovanja, uz uvjet da pritom ne izlaze iz “balona” i ne ostvaruju rizične kontakte, te da je vrijeme za takva putovanja vremenski ograničeno.

Šter je izvijestio da za eventualni ulazak u Srbiju treba negativan test na koronavirus, što vrijedi i za one koji su preboljeli covid-19, piše index.hr.

Za one koji dolaze iz Srbije Slovenija traži negativan PCR test na koronavirus ili potvrdu da su cijepljeni, pri čemu se, uz cjepiva koja je već odobrila Europska unija, priznaju i AstraZenecino cjepivo proizvedeno u Indiji (koje se primjenjuje u Srbiji, ali i rusko cjepivo Sputnik V te dva kineska cjepiva.

Od subote se otvaraju ugostiteljski objekti na otvorenom

Slovenska vlada je zbog nešto bolje epidemiološke situacije u četvrtak donijela odluku po kojoj je ponovno dopušteno kretanje izvan statističkih regija, a od subote se otvaraju i ugostiteljski lokali na otvorenom, dok od idućeg tjedna mogu raditi i hoteli uz smanjeni broj gostiju i uvjet da su gosti negativni na koronavirus. Ugostitelji time nisu u potpunosti zadovoljni i kažu da će samo manji broj tih kapaciteta možda moći raditi jer rezervacija još nema.

900 novih slučajeva

Vlada Janeza Janše objavila je u petak da je u zadnja 24 sata potvrđeno 900 novih zaraza koronavirusom, uz 16.8 posto pozitivnih testova, a preminulo je 6 oboljelih.
No, bolnice i dalje primaju nove oboljele i pune su, pa je trenutno na covid-odjelima 629 oboljelih, što je devet više nego dan ranije, a 159 je težih slučajeva na intenzivnim odjelima, potvrdila je Maja Bratuša, glasnogovornica vlade.

Upozorila je da je, po ocjenama epidemiologa, stanje trećeg vala epidemije u Sloveniji još uvijek nestabilno i krhko, a da se postupno smanjenje broj hospitaliziranih može očekivati tek kroz tjedan-dva.

Prosječni broj dnevnih zaraza na tjednoj razini danas je 689, što je više nego u četvrtak, kad je iznosio 684, a raširenost infekcije i dalje je visoka, pa incidencija infekcija u 14-dnevnom razdoblju na 100.000 stanovnika iznosi 229. Prema toj incidenciji, lošije rezultate tog indeksa trenutno od Slovenije imaju Francuska, Poljska, Nizozemska, Švedska, Mađarska, Hrvatska, Estonija i Cipar.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!