Subota, 10 lipnja, 2023

Slavonijo ‘ko te nije volio…

Doživite sva bogatstva Slavonije u oazi graničarskog posavlja uz brojne turističke sadržaje

Bilo da ste u potrazi za aktivnim odmorom, svježim zrakom, bogatom trpezom ili povijesnom ostavštinom, uputite se prema Slavoniji, točnije Brodsko-posavskoj županiji

Ovaj slavonski kraj čine tri prirodne cjeline: brdsko područje blago uzdignutog gorja prekrivenog šumom; ravničarsko područje – ogranak plodne slavonske ravnice te nizinski prisavski dio, premrežen brojnim kanalima, potocima i močvarama.

Tijekom boravka u Slavonskom Brodu, uživajte u šetnji Trgom Ivane Brlić Mažuranić, popularnim Korzom koji je bogat brojnim ugostiteljskim sadržajima, hotelima i povijesnim zgradama nastalim većinom u drugoj polovici 19. stoljeća. Drugo nezaobilazno mjesto u ovom gradiću je lijepo uređeno šetalište uz Savu, tzv. Kej, koje spaja Korzo s franjevačkim samostanom i sportskom zonom grada te je središnje mjesto druženja mladih Brođana.

Smještena u samom srcu sjedišta županije Slavonskog Broda, tvrđava Brod predstavlja monumentalni spomenik vojne fortifikacije nulte kategorije, jedinstven i u europskim okvirima. Dok su ostale tvrđave toga vremena zidinama opasavale civilna naselja, tvrđava Brod je građena isključivo za smještaj vojne posade. Danas su u tvrđavi svoj dom pronašli Klasična gimnazija, Gradsko poglavarstvo, Likovna galerija te prvi svjetski Muzej tambure koji svakako treba posjetiti.

Velika imena

Bogata prošlost Brodsko-posavske županije i isprepletenost kulturnih utjecaja, iznjedrila je nekoliko velikih imena hrvatske pa i svjetske umjetničke baštine, a dva se imena posebno ističu – Ivana Brlić Mažuranić te Ivan Meštrović. ”Kad si sretan i sunce za tobom žuri” napisala je svjetski priznata spisateljica za djecu koja se još naziva hrvatskim Andersenom. Mama lika šegrta Hlapića i male Kosjenke je veći dio života provela u Slavonskom Brodu na čijem se gradskom Korzu može posjetiti njen obiteljski dom i mjesto stvaralaštva. U Vrpolju otkrijte galeriju jednog od najistaknutijih hrvatskih umjetnika čija su djela doživjela svjetsku slavu. Galerija kipara Ivana Meštrovića se nalazi u njegovom rodnom mjestu, a posjetiteljima otkriva stvaralački opus ovog međunarodno priznatog kipara.

Bicikliranje je IN

Smještaj Brodsko-posavske županije podno planine Psunj i Diljskog gorja, u nizini pokraj rijeke Save, uz velik broj slabo prometnih cesta stvara cikloturistički raj. Kroz projekt Slavonia Bike, Brodsko-posavska županija se pretvara u najatraktivniju biciklističku lokaciju u Slavoniji. Ovaj koncept biciklističkih ruta obuhvaća tri područja: zapadni (Nova Gradiška), središnji (Slavonski Brod zapad) i istočni (Slavonski Brod istok) dio. Klasificirano je 15-ak staza od kojih neke prolaze nizinskim dijelom uz Savu, ruralna područja i prisavske močvare i pašnjake, dok su druge smještene sjevernije, u brdsko-šumskom području. Pri tome vas put vodi pokraj savskih meandara, šumaraka, riječnih rukavaca, obnovljenih sela i turističkih obiteljskih gospodarstava, preko pitomih brežuljaka, vinskih podruma, arheoloških lokaliteta i gustih šuma.

Pripreme jela na otvorenoj vatri

Obilje šuma u županiji osigurava bogat životinjski svijet. U županiji postoji 40-ak lovišta, a za lovni turizam se posebno ističu lovišta Međustrugovi i Radinje blizu Nove Gradiške u kojima se mogu naći jeleni, mufloni, divlje svinje, fazani i prepelice. Naravno da uz lov ide i vrhunska gastronomska ponuda!

Uz lov, kraj je bogat vodama stajaćicama i tekućicama na kojima je dozvoljen sportski ribolov: Jezera Ljeskove vode, Petnja, Jelas, rijeka Orljava, kanal Strug i naravno rijeka Sava. U vodotoku Save ima oko 50 vrsta riba, a najpoznatije u ovom kraju su šaran, amur, som i smuđ. Mogu se naći i trofejni somovi stari više desetljeća!

Brodsko-posavski dio Hrvatske je, sa svojim pitomim selima smještenim s jedne strane uz Savu, a s druge uz ravnicu i blago uzdignute brežuljke prekrivene vinogradima, oduvijek bio hrvatski graničarski kraj. Priča o jelima Slavonije počinje kulenom, ili kulinom koji se, pripremljen od najboljega svinjskoga mesa, više od pola godine suši i zrije. Zatim kao osobita delicija, sam ili u pratnji domaćih čvaraka i slanine, dolazi na stol domaćina. Osobit je i običaj pripreme jela na otvorenoj vatri pečenjem (ribe – najčešće šarana). Majstori domaće kuhinje i danas ovdje pripremaju u kotlovima kultni riblji paprikaš – fiš ili pak čobanac. Djelić je to bogate trpeze tradicijskih jela što plijene svojim osebujnim okusima i mirisima i oduševljavaju umijećem i jednostavnošću pripreme. Potražite eno-gastro užitak u odabranim objektima koji su nosioci standarda Okusi graničarskog Posavlja.

Cesta kroz slavonsku šumu

Posavska poučna cesta na sjajan način spaja priču o gastronomiji, povijesti, arheologiji, folkoru i pučkoj baštini te jedinstvenoj i autohtonoj arhitekturi Posavine. Gostu se nude riječni, ali i lovni turizam, avanturizam i biciklizam. Cesta koja vodi kroz slavonsku šumu i duž toka rijeke Save, duga je 30-ak kilometara, a zahvaljujući turističkim pločama možete je obići sami ili organizirano uz pratnju turističkih djelatnika. Zavirite u dvorišta seoskih domaćinstava, osjetite Posavinu svim svojim čulima, mirisom domaćih proizvoda i ljepotom krajolika.

Bijeg od užurbane i bučne svakodnevnice

Stara Kapela smjestila se na pola puta između Slavonskog Broda i Nove Gradiške. Korijene vuče iz 1275. godine kada je na tom mjestu postojala utvrda Grad Potok. Zadnjih je desetljeća skoro opustjela, no tada je skupina entuzijasta odlučila spasiti ovo selo. Stara Kapela je obnovljena, urađene su fasade na 14 postojećih kuća u tradicionalnom stilu, prikupljena je bogata etnološka građa, otvoreni su smještajno ugostiteljski objekti, uređeno je 20 km pješačko-biciklističke staze, napravljene replike starih čardaka, poučne ploče te rasvjeta u starinskom stilu.

Izvrsno mjesto za bijeg od užurbane i bučne svakodnevnice! Provedite trenutke idile u autohtonom slavonskom selu smještenom između obronaka Požeške gore. Ovaj biser ruralnog turizma će vas odvesti korak unatrag, na način života kakvim su živjeli naši djedovi i bake.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno