Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Skijaška sezona za ovu godinu upitna!

Skijaška sezona počinje za dva mjeseca

Skijaška sezona započinje za manje od dva mjeseca. Ovo nije tek jedna od niza ski sezona kada se licitiralo hoće li na snijeg 150, 170, 200 tisuća Hrvata. Bilo je pitanjekako na vrijeme zgrabiti preostale apartmane na skijalištima i kada pada bijeli tjedan odnosno što će reći Mzo za raspust.

Ovo je korona ski sezona i kako sada stvari stoje Slovenija i Austrija Hrvatsku drže na crvenoj listi, iako one imaju velik porast novozaraženih. U Italiji se traži test na koronu, pa se omiljeni Kronplatz čini tako daleko.

I svi ljubitelji snijega se nadaju da neće postati – koronaplatz. Još je u sjećanju primjer austrijskog Ischla gdje su skijaši kada je krenula pandemija obolijevali. Krunoslav Capak ravnatelj NZJZ a početkom mjeseca je podsjetio kako smo u vrijeme prošle ski sezone imali velik uvoz zaraze sa skijališta u Austriji i Italiji.

Te kazao kako skijanja ove godine – neće biti. Kada je Austrija Hrvatsku stavila na crvenu listu usred kolovoza, kazao je kako će doći vrijeme da Hrvati krenu na austrijski snijeg. Moguće da će onda Hrvatska uvesti mjere prema Austriji. A tu je i politički okvir cijele ovogodišnje snježne priče u kojoj će se karte nanovo zamiješati pa za razliku od ljeta kada je Hrvatskoj i ostalim mediteranskim zemljama bilo važno da stignu gosti iz srednjoeuropskih zemalja, sada će tim zemljama biti važno da dobiju i strane skijaše na svojim skijalištima.

Skijaška sezona možda iznenadi kao i ljetna sezona

Činjenica je da skijaške zemlje nemaju dobru startnu poziciju kakvu je imala Hrvatska na početku sezone. Tada je bilo gotovo nula novooboljelih dnevno, već praktički svi već sada imaju rast broja novooboljelih. A i zima će očito epidemiološki biti problematičnija od ljeta. Sve u svemu, u takvoj situaciji, običan građanin sam ne zna kamo se okrenuti.

Ipak, hrvatske turističke agencije pripremile su ponudu skijanja i kako doznajemo upita ima, iako su rezervacije u pravilu na čekanju.

Tomislav Fain, predsjednik UHPA, kazao je kako i dalje traju pregovori oko kriterija za crvene liste i ostalo.

– Detalji oko prelaska granica se dogovaraju na razini Europske unije. Jasno je da će Austrija sada »stiskati« da se to pojednostavi da ne bi bilo problema sa sezonom. Tako da bi se na EU razini ti detalji trebali definirati kako bi bili jedinstveni za sve zemlje. Vjerujem da će se to do zimske sezone urediti jer je turizam svima bitan, kazao je Fain. Te dodao kako kod hrvatskih građana ima nešto interesa i upita za skijanje.

– To je slično kao što stranci nisu htjeli odustati od našeg mora, tako ni naši sugrađani neće odustati od skijanja. Tako da je skijaška sezona ipak izgledna. A agencije su se, jasno, prilagodile i olakšavajući povrat novca za uplaćene aranžmane, dodao je Fain.

Skijaška sezona u pripremi, agencije spremne

Agencije su u pravilu pripremile ponudu skijanja, no ipak u skromnijem obimu nego lanjskih godina.
Tamara Černeka, direktorica riječke turističke agencije Arriva travel ukazala je kako je nakon pune 23 godine ovo prva godina da Arriva travel nije tiskala svoj zimski katalog. Isključivo zbog neizvjesne skijaške sezone.

Tradicija skijanja tijekom zimskih školskih praznika oduvijek se njegovala u ovim krajevima. Trenutačno hrvatski građani ne smiju niti putovati u Sloveniju i Italiju, a one su oduvijek bile top destinacije Primoraca. Ove godine mi smo skijašku ponudu objavili na internetskim stranicama agencije te putem društvenih mreža.

Ugovarali smo smještaj samo kod onih partnera koji nisu tražili depozite kao garanciju rezervacije i koji nude fleksibilne uvjete prilagođene epidemiološkoj situaciji. No, i unatoč neizvjesnoj situaciji, već primamo prve prijave te smo ugodno iznenađeni odazivom naših korisnika. Važno je naglasiti da ne primamo uplate što svi koji putuju s nama izuzetno cijene, rekla je Černeka. Što se tiče očekivanja od ove skijaške sezone, dodala je kako vjeruje da će, dopusti li epidemiološka slika u Hrvatskoj odaziv biti dobar. Međutim, osim epidemije druga otežavajuća okolnost skijaške sezone jest ta da će prvi put i u PGŽ-u školski praznici biti kraći. Time udarni termin skijanja postaje onaj novogodišnji, koji je ujedno i najskuplji.

Kraći praznici

Bojan Čekada, direktor riječke agencije Skiguru, kazao je, pak, kako počinju s otvaranjem ski sezone na Kronplatzu početkom prosinca. Krajem prosinca, točnije između Božića i Nove godine imaju program na Rogli koji je namijenjen obiteljima i djeci. A tu su, za sada, i aranžmani u »bijelom tjednu« na Kronplatzu i Folgariji. Najveći broj putnika imaju u Andalu gdje ove godine imaju posebne programe sa ski vrtićem.

U tom periodu neće biti gužvi na stazama, a i cijene su niže. Naime, prvotni je plan MZOa bio da će praznici trajati do 16. siječnja. Međutim, zbog aktualne situacije su skraćene do 9. siječnja. Od 2. do 9. siječnja je još uvijek period visoke sezone što znači da su i aranžmani skuplji, kazao je Čekada. Te dodao da je buking ove godine pomaknut. Naime, lani u ovoj su agenciji u lipnju imali prodan dobar dio aranžmana, a s početkom listopada bi popunili kapacitete.

Lanjske cijene

Isto tako, pripremili smo se i u slučaju otkaza zbog COVID-19 tako da je klijentima novac osiguran. Mislim da su skijaši jako zainteresirani da idu na snijeg. Te da će se programi realizirati, dodao je direktor ove riječke agencije. A što se općenito cijena na skijalištima tiče, doznajemo kako za sada nema nekih velikih snižavanja cijena. Već su, umjesto da podignu cijene, na skijalištima u pravilu zadržali lanjski nivo cijena.

I u Unilineu, koji je partner Skifunu za Hrvatsku, kažu kako je prodaja trenutačno usporena, no da upiti pristižu. I ovoj agenciji ukazuju na olakšani povrat novca.
Novost je SKIFun garancija kojom jamčimo povrat uplaćenog novca, umanjen za iznos administrativnih troškova i premije otkaza putovanjau slučaju epidemije, bolesti ili karantene i to sve do dan prije planiranog polaska na skijanje, rekao je Siniša Miljević, voditelj online prodaje u Unilineu.

Kaže kako su upiti i rezervacije podjednako raspodijeljeni na hotele i apartmane. Ključne destinacije su Kreischberg, Bad Kleinkirchheim,Nassfeld, Alta Badia, Civetta,Kronplatz, te Valmeinier i Serre Chevalier. Na odluku o putovanju će sigurno utjecati više faktora, preporuke stožera, potencijalna ograničenja putovanja. Zasigurno i mjere koje će pružatelji usluga poduzeti i provoditi na destinacijama.

– S tog aspekta, važno je istaknuti kako će većina ski destinacija voditi iznimnu brigu o poštovanju zdravstvenih mjera. Na pojedinim će skijalištima u Tirolu svakome tko kupi ski-pass besplatno dati multifunkcionalni šal. Šal se može koristiti kao filtrirajuća maska (FFP), a koji će biti obvezan na propisanim mjestima, ukazao je Miljević.

Skijališta se pripremaju za skijašku sezonu

A i sama skijališta pripremaju se na zimski ples s koronom. Velik dio njih ima i jaku ljetnu sezonu, tako da su već implementirali neke od mjera zaštite. U SAD-u su najavili da će ograničavati broj prodanih ski karata, dok na bliskim skijalištima za sada nema takvih informacija. Pitanje kako se pripremaju za novu ski sezonu poslali smo stoga na nekoliko skijališta talijanski Kronplatz, kao i u nekoliko austrijskih.

Artur Costabiei kazao je kako se Kronplatz i ostala skijališta u Južnom Tirolu otvaraju između 28. studenoga i 5. prosinca. Za sada, doznajemo, još uvijek na regionalnoj razini definiraju pravila za skijališta, ali još nisu finalizirana. Ipak, neka talijanska skijališta već su izašla s mjerama koje će provoditi. Tako će u Val Gardeni imati covid test centar, a omogućit će se otkaz rezervacija ski škola 48 sati prije termina zbog COVID razloga. Pružatelji smještaja, kažu, imaju individualne uvjete otkaza rezervacija.

Skijaška sezona u Schmittenhöheu započinje 27.11

U austrijskom Zell am See Kaprunu kažu kako će zimska sezona, početi od sredine listopada na ledenjaku Kitzsteinhorn. Skijanje na panoramskom i obiteljskom skijalištu na Schmittenhöheu započet će 27. studenoga. Ovisno o snježnim uvjetima, doznajemo od Johanne Klammer, iz Turističke organizacije Zell am See-Kaprun.

– Svi sadržaji, žičare, restorani i smještaji primjenjivat će najviše sigurnosne mjere, jer je zdravlje najvažniji prioritet. Kao i ljeti, brojni pružatelji usluga i zimi nude besplatne mogućnosti otkazivanja i ponovnog rezerviranja. Tu su i novi koncepti, poput Après Chill i Apres Ski koncepta, navela je Klammer. Te dodla kako će primjerice u ugostiteljskim objektima, jelovnici biti dostupni on-line, drži se razmak i slično. Na pitanje koliko gostiju iz Hrvatske očekuju s obzirom na epidemiološke mjere, kazala je otprilike kao i lani

– Očekujemo puno europskih gostiju, uglavnom, kao i ranijih godina iz Austrije, Njemačke i Nizozemske. Očekuje se da će većina ipak doći vlastitim automobilom, dakle u vlastitom aranžmanu. Nadamo se dobroj sezoni, a zdravlje naših gostiju, zaposlenika i mještana najvažnije je i ispunit ćemo sve zahtjeve sigurnosti. Što se tiče hrvatskih gostiju, prije pandemije imali smo 6.500 noćenja. Nadamo se i očekujemo približno isti broj, možda i više nadolazeće zime, zaključila je Klammer.
Sve u svemu, otići na skijanje ili ne. Ove će sezone očito biti prije svega epidemiološko pitanje, ali možda još i više – političko.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno