Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Skijališta u Bosni i Hercegovini zadovoljna sezonom. Najviše je Hrvata i Slovenaca

Turistički djelatnici u skijaškim centrima u Bosni i Hercegovini zadovoljni su jer su im staze pune skijaša, a rezervacije imaju i za sljedeće razdoblje.

Kako kažu, najveći broj gostiju je iz Hrvatske, Srbije i Slovenije, ali bilježe i veliki broj posjetitelja i iz BiH iseljeništva.

Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra Jahorina, kaže za Nezavisne novine da taj centar nastavlja s dobrim rezultatima, te da se novi rekordi nižu iz dana u dan.

“Brojne investicije koje smo obavili tijekom ljeta u potpunosti su opravdane jer je Jahorina apsolutno popunjena. I ne samo Jahorina. U razdoblju blagdana do 10. siječnja nemoguće je pronaći slobodan smještaj čak niti u Palama, Istočnom Sarajevu i Sarajevu, i to sve zbog Jahorine”, rekao je Ljevnaić.

Prema njegovim riječima, Jahorina je postala mjesto okupljanja domaćih i turista iz regije.

U skijalištu Ski Vlašić, gdje je cijena dnevnog ski-passa 30 KM, kažu da je sezona zasad odlična te da je za Novu godinu bilo najviše gostiju. Dodaju da su prošle godine na tom skijalištu najbrojniji bili domaći gosti, dok ove sezone bilježe veliki broj posjetitelja iz iseljeništva.

“Slobodno možemo reći da su ove sezone iseljenici preplavili naše skijalište, a posebno u vrijeme katoličkog Božića i oko Nove godine”, ističu iz Ski Vlašića i dodaju da u sljedećem razdoblju očekuju domaće goste.

Zvonko Bagarić, direktor Adria Ski Kupresa na Kupresu, kaže da su zadovoljni sezonom i rekorde obaraju svake godine, piše Poslovni dnevnik.

“Staze su pune prirodnog snijega i skijalište radi cijelo vrijeme. U odnosu na prošlu godinu, ova sezona je dosta bolja jer je ranije počela”, rekao je Bagarić. Dodao je da su u vrijeme katoličkog Božića imali dosta gostiju iz Hrvatske, točnije iz Zadra i Dubrovnika, kao i posjetitelja iz RS, u najvećem broju iz Banja Luke i Mrkonjić Grada.

Povezivanje Bjelašnice i Igmana
Ljubitelji skijanja u RS ove godine dobit će još jednu destinaciju gdje će moći uživati na snijegu, jer je u Čajniču u tijeku obnova skijaške staze, koja je ranije postojala, a izgrađena je još za vrijeme Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

Sada se turisti u Čajniču mogu služiti malom stazom u mjestu Ponikve, koja se nalazi na 1124 metra nadmorske visine, a udaljena je devet kilometara od centra općine. Dužina staze je 250 metara, a u njenoj blizini nalazi se i planinska kućica.

“Kada je riječ o sječi stabala i njihovom uklanjanju sa staze stigli smo do pola posla. U travnju ili svibnju planiramo započeti čišćenje staze i vađenje panjeva. U tome će nam pomoći i Olimpijski centar Jahorina sa svojim stručnim kadrovima. Očekujemo da ćemo sljedeće zime moći skijati”, rekao je Mićević.

Također, Kantonalno javno poduzeće ZOI 84 u razvoj ski centara Bjelašnica i Igman u sljedeće četiri godine uložit će gotovo 20 milijuna KM (oko 10,2 mil. eura). Dugoročna vizija razvoja ski centra Bjelašnica i Igman temelji se na povezivanju dva skijališta. U regulacijskim planovima ucrtane su skijaške staze koje povezuju ta dva centra i potrebno je uraditi dopune i izmjene u skladu s novim standardima.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno