Ponedjeljak, 30 siječnja, 2023

Sinonim hrvatske nesposobnosti upravljanja – Haludovo

Nakon privatizacije i prodaje neodgovornom investitoru, Haludovo je postalo sinonim hrvatske nesposobnosti upravljanja prostorom i ekonomijom. Ne radi se samo o napuštenim ruševinama i ekonomskoj šteti, već i o civilizacijskoj sramoti. Vlasnik je izgubio povjerenje građana.

Stotine održanih sastanaka, uvjeravanja i molbi nije dalo rezultata. Iako već godinama postoje svi potrebni prostornoplanski dokumenti, izgradnja još nije počela.

Svima je sada jasno da su namjere vlasnika od samog početka bile potpuno različite od očekivanja zajednice, navodi su uvodnog dijela peticije koju je, s ciljem poticanja na rješavanje problema koji već dva desetljeća muče lokalnu zajednicu Malinske-Dubašnice ovih dana pokrenula skupina žitelja tog dijela otoka Krka, ali i civilnih aktivista i turističkih djelatnika, svjesnih štete koju taj napušteni i zapušteni hotelski kompleks čini vrijednom prostoru obalne zone te ukupnom imidžu Malinske.

Nastojeći pokrenuti rješavanje »slučaja« u kojem Malinskari glavnim krivcem redom prepoznaju u vlasniku Haludova – ruskom poduzetniku Ari Abramyanu koji svoje ustezanje od pokretanja ulaganja u taj hotelski grad pravda nemogućnošću ekskluzivnog korištenja atraktivnog obalnog pojasa, konkretno plaža, pokretači i potpisnici peticije napominju i da domaća javnost, ali ni lokalna uprava, neće niti smiju pristati na Abramyanove želje za zatvaranjem obale, a time i formiranjem »privatnog, žicom ograđenog eksteritorijalnog područja, bez prava pristupa javnosti«.

S obzirom da vlasnik tog kompleksa očito nije zainteresiran za ulaganje u skladu s postojećim Detaljnim planom uređenja, jedini ispravni način rješavanja problema Haludova jest izmjena Prostornog plana i provođenje procedure prenamjene zemljišta, stoji u tekstu peticije čiji su formalni inicijatori Damir i Eugen Franolić, Nikola Dujmović, Ivan Car, Dobrila Kraljić, Ivica Petršorić, Nedo Pinezić i Mirsad Šušnjar.

Zbog nepomirljivo različitih interesa između vlasnika Haludova i građana otoka Krka, tražimo od Općine Malinska-Dubašnica da započne rješavanje nastale situacije i to kroz pokretanje procedure ukidanja važeće prostorne dokumentacije za Haludovo (a koja već danas omogućava obnovu, odnosno izgradnju novih hotelskih kapaciteta u toj zoni op.a.), nastavljaju pokretači inicijative koja je dosad »uknjižila« više od pet stotina potpisa podrške.

Također, peticijom se općinske strukture, uključujući i predstavničko tijelo Općine, poziva na pokretanje procedure prenamjene i zaštite neizgrađenih prostora Haludova proglašenjem zaštićene park-šume, a za što, objasnio nam je jučer jedan od pokretača te građanske inicijative, postoji pripremljena dokumentacija.

– Ostatke nekad velebnog kompleksa treba proglasiti ruševinama na izgrađenom području i obvezati vlasnika na njihovo uklanjanje, a istim se putem traži i pokretanje pravnih postupaka radi rješavanja statusa bivših hotela Palace i Tamaris.

O tim je potezima potrebno pismeno obavijestiti vlasnika Haludova koji, treba to reći, odmah može započeti gradnju i obnovu hotela prema postojećem DPU-u te na taj način zapravo i izbjeći prenamjenu zemljišta i proglašenje zelenog okoliša uništenih hotela zaštićenom park-šumom, ističe Damir Franolić, dodajući da bi ruski vlasnik na taj način dobio posljednju šansu za pokretanje investicijskog ciklusa od kojeg se već desetljećima usteže, naravno, poštujući sve danas važeće zakonske i prostornoplasnke propise.

Ponovivši da će peticija i prijedlozi koji s njom idu uskoro biti upućeni Općini Malinska-Dubašnica, ali i svim ostalim, za tu problematiku mjerodavnim institucijama, Franolić je napomenuo i da se peticijom nadležnim lokalnim tjelima posredno daje podrška u odlučnijem »postavljanju« prema neodgovornom i inertnom vlasniku Haludova čiju dosad iskazivanu nezainteresiranost za rješavanje statusa tog kompleksa – napokon valja odlučno prekinuti.

Peticiju je moguće potpisati OVDJE.

Reagirajući na inicijativu, odnosno peticiju s kojom je upoznat, načelnik Općine Malinska-Dubašnica Robert Anton Kraljić rekao nam je da se s njenim ciljevima i nakanama osobno, ali i kao čelnik izvršne vlasti, u potpunosti slaže.

– Jasno je da je ljudima, baš kao i meni, jednostavno prekipjelo te da više nitko ovdje ne vjeruje da sadašnji vlasnik ima namjeru ondje graditi i ulagati u turizam, barem ne na način kako zakoni i prostorni planovi predviđaju.

Inicijativa će nedvojbeno ići na Općinsko vijeće, a o istoj temi već neko vrijeme raspravlja i naš Odbor za prostorno planiranje čiji su stavovi na sličnom tragu ovima iz peticije, piše Novi list. U svakom slučaju, neke će se mjere uskoro pokrenuti.

A vlasnik će se, ne shvati li naravno da mu upravo kreće zadnji vlak koji mu omogućava i više no kvalitetno ulaganje u obnovu tog hotelskoga grada, uskoro morati suočiti s novim oklonostima u kojima će mu biti ukinut postojeći DPU Haludovo i nametnuta obveza izrade novog Urbanističkog plana te zone.

U tom će se slučaju Abramyan suočiti sa znatno restriktivnijim te po njega i njegovo investicijsko ulaganje i nepovoljnijim prostornoplanskim odrednicama od onih koje danas drži u rukama, zaključio je Kraljić.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno