Četvrtak, 30 ožujka, 2023

Sindikat turizma u otvorenom pismu Vladi traži potvrdu isplate potpora za ožujak i travanj

Sindikat turizma i usluga Hrvatske poslao je otvoreno pismo odgovornima u Vladi RH i tražio potvrdu da će potpore za ožujak i travanj biti isplaćene kao i nastavak isplate potpora za očuvanje radnih mjesta kao jedine slamke spasa.

Pismo prenosimo u cijelosti:

”Poštovani predsjedniče Vlade gospodine Plenkoviću,

poštovana ministrice Brnjac,

poštovani ministre Aladroviću,

poštovani ministre Ćoriću

S obzirom na činjenicu da se pandemija Covid-19 ne smanjuje, da su mnoge zemlje EU još uvijek pod lockdownom, da je booking za ovogodišnju turističku sezonu u hotelima duž jadranske obale i više nego podbacio, da cijepljenje protiv Covida-19 ne ide planiranim i očekivanim tempom kako u drugim zemljama članicama EU, tako i u samoj Republici Hrvatskoj, da su granice među državama u velikoj mjeri još uvijek zatvorene i aviokompanije otkazuju letove, a da u turizmu radi oko 100 000 ljudi čija su radna mjesta izravno ugrožena svime gore pobrojanim, Sindikat turizma i usluga Hrvatske traži od Vlade RH nastavak isplaćivanja potpora za očuvanje radnih mjesta u turizmu kako bi se spasilo što se spasit može i kako bismo, ako već ne možemo ovu, a onda barem sljedeću turističku sezonu dočekali spremni i s brojem zaposlenih potrebnim i dovoljnim za pružanje kvalitetne turističke i ugostiteljske usluge.

Svjesni smo da se gospodarstvo RH nalazi u dubokoj krizi uzrokovanoj pandemijom Covid-19 i da je malo koja grana gospodarstva pošteđena negativnih učinaka pandemije, ali svjesni smo i činjenice da turistička sezona i općenito turizam kao takav donose Hrvatskoj znatan prihod od dolazak stranih turista, da udio turizma u GDP-u Hrvatske iznosi gotovo 20 posto (što Hrvatsku stavlja na prvo mjesto u Europi po udjelu GDP od turizma u ukupnom gospodarstvu zemlje), da je u posljednjoj turističkoj sezoni prije pandemije (2019. godine) samo u prvih devet mjeseci prihod od dolazaka stranih turista u Hrvatsku iznosio gotovo 9 i pol milijardi eura, a što sve ukazuje na važnost turističkog sektora na gospodarstvo RH te stoga i na važnost očuvanja radnih mjesta u turizmu.

Prvenstveno vas molimo da isplatite potpore za mjesece ožujak i travanj jer još uvijek nije potvrđeno da će biti isplaćene.

No, mišljenja smo da, nažalost, to neće biti dovoljno jer je već sada jasno da će ovogodišnja turistička sezona biti loša i da će trebat uložiti sva raspoloživa sredstva kako bismo uspjeli „dogurati“ do sezone 2022. godine.

Ako smo uspjeli sve do sada sačuvati najveći dio radnih mjesta u turizmu bila bi šteta i bilo bi besmisleno da ih sada izgubimo, a sve mjere poduzete do sad bile bi uzaludne. Stoga vas u ime 100 000 zaposlenih u turizmu još jednom molimo da poduzmete sve kako bi se sačuvala radna mjesta i osigurao normalan početak turističke sezone 2022. godine, za koju vjerujemo da će biti svojevrstan spas i za hrvatsko gospodarstvo u cjelini.”

Predsjednik STUH Eduard Andrić

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno