Srijeda, 4 listopada, 2023

Sindikat turizma smatraju neprihvatljivim diskriminaciju djelatnika zbog necijepljenja

NECIJEPLJENI radnici ne smiju biti diskriminirani, smatra Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH), koji je u petak komentirao najavu premijera Andreja Plenkovića o mogućnosti neisplate potpora za očuvanje radnih mjesta onim radnicima koji ostvaruju pravo na potporu, ali nisu cijepljeni protiv covida.

“STUH je pozvao i još uvijek poziva sve svoje članove i radnike u ugostiteljstvu i turizmu da se cijepe i potpuno nam je jasno premijerovo nastojanje i želja da svi građani RH budu cijepljeni, budući da to rješava mnoge probleme, od povratka normalnog života do smanjenja troškova države, piše Index. Slažemo se s premijerom da bi bio apsurdno stimulirati novčanom nagradom one koji se sada cijepe, ali isto tako je neprihvatljivo destimulirati one koji se ne žele cijepiti”, ističu u priopćenju u petak iz STUH-a.

Diskriminacija radnika čini štetu i poslodavcima

Smatraju stoga i da od premijerovog prijedloga postoje puno bolji i uspješniji načini da se pridobe radnici koji se ovog trenutka ne žele cijepiti.

“Budući da vlada pruža potporu poslodavcima u svrhu spašavanja radnih mjesta, uz diskriminaciju radnika nanijela bi se šteta i poslodavcu koji bi morao radniku nadoknaditi visinu potpore ili ga proglasiti tehnološkim viškom”, kaže predsjednik STUH-a Eduard Andrić.

Podsjeća pritom i na gorući problem hrvatskog turizma – nedostatak radne snage, zbog čega je, kako poručuje, iluzorno razgovarati o mogućim otkazima te stoga iz tog sindikata i apeliraju na premijera da se suzdrži od takvih i sličnih izjava i da sa suradnicima i članovima vlade razmisli o posljedicama takve odluke.

Andrić navodi i dokument Vijeća Europe, odnosno krajem siječnja 2021. potpisanu Rezoluciju 2361, u kojoj je navedeno da cijepljenje u članicama EU nije obvezno, pa stoga pogotovo iz STUH-a poručuju da osobe koje nisu cijepljene ne smiju biti diskriminirane ni na koji način.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno