Srijeda, 7 prosinca, 2022

Sigurnost i održivost u turizmu misija je koju treba odraditi zajedno, jedan je od zaključaka WTM summita

Najvažnije svjetske turističke organizacije i udruženja te predstavnici vlada u Londonu su na ministarskom summitu u sklopu Svjetske turističke burze WTM raspravili dvije glavne teme u globalnoj turističkoj industriji – sigurnost i održivost, uz poruke o važnosti zajedništva u obnovi.

WTM se ove godine, nakon lanjske stanke zbog pandemije, održava uživo od 1. do 3. studenoga, a kao i prije pandemije, organiziran je stručno-politički ministarski summit na kojemu industrija s politikom odnosno privatni s javnim sektorom iz svijeta raspravlja najaktualnije teme, izazove i trendove iz globalnog turizma, piše Privredni.hr.

Tako su se u utorak na WTM-u okupili predstavnici Svjetske turističke organizacije-UNWTO, Svjetskog vijeća za putovanja i turizam-WTTC, Svjetske turističke burze-WTM, svjetskog udruženja Skål International i drugih udruženja profesionalaca i biznismena, ministri, državni tajnici i drugi dužnosnici zaduženi za te sektore.

U radu svih tih organizacija i udruženja sudjeluje i Hrvatska, a kako su izvijestili u utorak iz udruženja Skål International, na summitu se najviše razgovaralo o sigurnosti i održivosti u svjetskom turizmu, na čemu će, kao i na obnovi turističke industrije, raditi zajedno.

“Vladine politike bit će jako važne za poticanje privatnog turističkog sektora na ulaganja, a s druge strane tvrtke moraju ostati predane nastavku poslovanja i zapošljavanja, fokusirajući se na dva stupa – održivost destinacija i sigurnost turista”, izjavila je izvršna direktorica Skål Internationala Daniela Otero.

Ponovno okupljanje u Londonu na WTM-u glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili ocijenio je znakom da se svijet ponovno kreće.

“Povratak na ‘staru normalu’ i propuštanje prilike za transformaciju turističkog sektora, nije opcija. Sada stvaramo jedinstvenu platformu za spajanje političkog utjecaja vlada i čelnika javnog sektora te dinamike privatnog sektora. Zato je ovaj ministarski summit u pravo vrijeme i UNWTO će promicati ulaganja u održivu budućnost turizma, kao jedan od ključnih prioriteta na putu globalne obnove sektora”, poručio je glavni tajnik UNWTO-a.

Slično ističe i predsjednica i izvršna direktorica WTTC-a Julia Simpson, naglašavajući važnost prijedloga i razmjene ideja za planiranje u turizmu.

“Važno je razmjenjivati iskustva i ideje, jer je cilj održivog turizma povećati koristi i smanjiti negativne utjecaje koje on uzrokuje za destinacije, te shvatiti i znati se nositi s izazovima i potrebama posjetitelja, industrije, okoliša i zajednica domaćina”, smatra Simposn, koja je upozorila da investitori često pritišću tvrtke zbog njihovih zelenih planova.

I direktor WTM-a Simon Press smatra da je potrebno više globalne suradnje i hitne mjere kako kako bi se uspostavila održiva budućnost turizma u svijetu i ljudi koji se oslanjaju i žive od putovanja i turizma.

“Znamo koliko se destinacija u svijetu oslanja na turističku industriju za gospodarski rast, radna mjesta i dobrobit, a toj dobrobiti uz pandemiju prijete i drugi ekstremi poput poplava, toplinskih valova, požara, potresa i drugih katastrofa. Ne možemo jednostavno sjediti i ne raditi ništa. Sada su potrebne hitne mjere za održivost turizma”, zaključio je Press.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno