Utorak, 31 siječnja, 2023

Sezona uspjela, prihodi nedovoljni – upozoravaju hotelijeri

‘’Hrvatska je u ljetnoj špici sezone pobjednica Mediterana’’ – poručuje direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Popunjenost u kampovima je bila više od 80%, a u hotelima 70%, pri čemu su u tim kategorijama smještaja najbolju popunjenost bilježili veliki objekti iznad 50 kreveta, i to oni više kategorije.

Najbolje su radile hotelske kuće na sjevernom Jadranu, što je bilo i očekivano s obzirom da je ovo godina auto gostiju, jer su u ovoj situaciji svi željeli izbjeći rizike zajedničkog prijevoza, dalekih destinacija, eventualne iznenadne repatrijacije i slično.

Financijski uspjeh neće biti dovoljan za uspješno prezimljavanje te će trebati pomoć države. ‘’Očekujemo brzo definiranje mjera. HUT je dao svoje prijedloge resornom ministarstvu te najkasnije do konca kolovoza očekujemo odgovore. U protivnom će se početi s procesima zbrinjavanja viška radnika”, otkriva Ostojić, napominjući i da su zadovoljni prvim porukama koje je poslala nova ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ali i ukupnim zalaganjem za turizam premijera i Vlade.

“Sigurno je da će nam svima pomoći EU Recovery fond i nova financijska omotnica za koju se moramo spremiti konkretnim programima i projektima. Razgovori oko toga su pokrenuti i čini mi se da smo na dobrom putu. Pred nama je i nova strategija razvoja turizma i tu očekujemo aktivno uključivanje sektora i donošenje ambicioznih, ali i pragmatičnih i provedivih rezultata, jer još jedna strategija koja će ostati mrtvo slovo na papiru nikome ne treba”, smatra Ostojić.

Zaključak je da turista ima i žele doći unatoč pooštravanju režima u nekim zemljama, ali podsezona bi mogla biti kraća zbog nekoliko noćnih klubova i svadbi koje unatoč velikom naporu epidemiologa i stožera izazivaju poremećaje u epidemiološkoj situaciji.

Ipak ne treba odustati od ostatka sezone, jer turizam čini oko 20 posto domaćeg BDP-a, a većina zemalja koja je pooštrila mjere putovanja za svoje građane jasno je nalgasila brojke na koje se moramo vratiti. Na tragu toga HUT je pokrenuo web stranicu Covid-19 regionalni tracker svakodnevno ažurirajući podatke iz stožera ukazujući da epidemiološka situacija nije jednaka u svim dijelovima zemlje.

Ostojić ključnim za uspjeh i dalje drži prepoznatljivost, kvalitetu i održivost.

“Tu se moramo fokusirati, jer na tim ‘stupovima’ moramo pojačati ukupnu konkurentnost hrvatskog turizma i puno je posla pred nama”, poručio je. Smatra da za to, osim nove strategije turizma, treba riješiti i niz fiskalnih pitanja – PDV dovesti do razine mediteranske konkurencije, smanjiti birokraciju, doraditi zakon o strancima i pitanje stalnog sezonca te urediti sustav turističkih zajednica s jačom kontrolom trošenja sredstava.

Treba, dodaje, nastaviti i s provedbom Zakona o turističkom zemljištu i donijeti uredbu koja će regulirati pitanje cijene zakupa.’’

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno