Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Sezona je trajala 20 dana a posezoni se ni ne nadaju. Emitivna tržišta svojim ograničenjima zadali su muke makarskim hotelijerima.

Što se događa s Makarskom rivijerom u danim  naizgled nepremostive krize? Koliko zapravo hotela radi i kakvi su rezultati ove turističke sezone čiji se kraj približava brzim koracima?

Prema riječima makarskih hotelijera, dobro je prošlo samo u kolovozu. Cijeli rujan već sada je skoro u potpunosti storniran, a za listopad se niti ne nadaju. Crvena zona, kako je označena Splitsko-dalmatinska županija, donijela im je nove otkaze i veće probleme. Planiranje sljedeće turističke sezone na klimavim je nogama, barem dok se ne donesu konkretnije mjere za spas turizma i ugostiteljstva. Ugostitelji su već sad pripremili akcije u pokušaju da alarmiraju odgovorne zbog situacije u kojoj su se našli, a hoće li isto napraviti i hotelijeri – živi bili pa vidjeli.

Situacija u makarskim hotelima više je nego sablazna. Otkazuju Skandinavci, Njemačka, Austrija i Irska povlače i storniraju svoje rezervacije za grupe, a Poljaci i Mađari pune hotele svojim auto gostima. Ova sezona ne može se ni nazvati turističkom – jadaju se hotelijeri i turistički radnici. 

Jedino što je sigurno jest neizvjesnost koja prati ovu granu hrvatskog gospodarstva – brojne države stavile se Hrvatsku na crvenu listu pa će posezona biti loša, a moguće i nikakva. Sada preostaje samo da čekaju i vide hoće li uopće krenuti nabolje i kada. O sljedećoj sezoni ni ne razmišljaju u ovom trenutku, iako su spremni s određenim rezovima kadrova i kapaciteta, svjesni da će i 2021. za njih biti godina izazova.

Pozitivni ‘’last minute’’ trend koji u normalni okolnostima puni makarske hotele u posezoni, prekinut je odlukom da se ova županija stavi na listu ‘’neželjenih’’ te se time značajno usporio ritam novih i ubrzao ritam storniranih rezervacija. Sve dok je ista odluka na snazi, makarski hotelijeri i ugostitelji ne mogu zapravo izvršiti realnu procjenu prodaje i postaviti nove ciljeve za nadolazeću sezonu.

Usporen ili potpuno zaustavljen protok turista s glavnih emitivnih tržišta direktno će utjecati na datum zatvaranja objekata na Jadranu.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno