Petak, 9 lipnja, 2023

Sezona je neusporedivo bolja od 2020., samo je trajala puno kraće

Sredina listopada uvijek je vrijeme za prve konkretne ocjene turističke sezone.

Gotovo svi oni koji se bave turizmom za 2021. govore kako je iznenađujuće bilo dobro od početka kolovoza do sada, ali usporedo s tim postavlja se pitanje može li se od samo nekoliko mjeseci “živjeti” cijelu godinu. Često se od pojedinih turističkih radnika može čuti kako je ovogodišnji kolovoz bio čak i bolji od kolovoza 2019. godine, a rujan na razini prometa od prije dvije godine. O vremenu iza nas pitali smo turističke djelatnike iz Općine Konavle koji ovu godinu ocjenjuju boljom nego lani, ali i značajno manjom od rekordne 2019.

Na području općine Konavle za prvih devet mjeseci ostvareno je 318.126 noćenja, što predstavlja povećanje od 233 posto u odnosu na prošlu godinu, govori nam Frano Herendija, direktor Turističke zajednice Općine Konavle. Istovremeno ovaj rezultat znači ostvarenje od 43 posto rekordne 2019. godine. U svijetlu svih negativnih okolnosti koje su pratile i ovu turističku godinu, ostvareni rezultat možemo ocijeniti pozitivnim, posebno kada znamo da ni ove godine nisu bili otvoreni svi hoteli, a oni koji su poslovali počeli su s radom tek u lipnju ili početkom srpnja. Najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Poljske i Hrvatske, kaže Herendija.

U najvećem konavoskom turističkom središtu Cavtatu hoteli su se otvorili tek u lipnju i srpnju, dok je jedan od najvećih, hotel Albatros, ostao zatvoren čitavo vrijeme kao i jedan manji dio privatnih iznajmljivača. Konavoski ugostitelji također ističu kratkoću ovogodišnje sezone, ali i potpuno promašene prognoze koje su govorile kako sezone gotovo da i neće biti, piše Dubrovački vjesnik.

U usporedbi sa 2020. ova godina je neusporedivo bolja, oni ključni mjeseci su čak blizu 2019., samo je ogromna razlika u trajanju sezone. Ova sezona je jako kasno počela, oko 20. srpnja, međutim za razliku od prošle godine kad je sve stalo 25. kolovoza kada su nas Britanci stavili na crvenu listu, ove godine sezona, iako u dosta malom obujmu, još traje. S obzirom na naše strahove i očekivanja za ovu godinu moramo biti više nego zadovoljni, ističe Pero Monković, vlasnik konobe Vinica Monković u Ljutoj.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno