Nedjelja, 24 rujna, 2023

Sektor odmora oporavit će se prije svih drugih. TUI vidi svjetlo na kraju tunela

Nakon krize s koronom 2020. godine, TUI se trenutno intenzivno priprema za ponovno pokretanje poslovanja u 2021. godini. Ta Grupa vidi “svjetlo na kraju tunela” i “dobre izglede” za turizam i vlastitu tvrtku, stoji u priopćenju za javnost upravo objavljenom.

U TUI-u su uvjereni da će se sektor odmora oporaviti brže od drugih sektora. Povratak na razinu prije korone očekuje se tek 2022. – “2021. bit će godina tranzicije za turizam”, kažu u TUI-u.
Prije izbijanja pandemije, ta kompanija je rekla da je započela financijsku godinu “izvrsno”: u siječnju je postignut rekord u rezervacijama od 14 posto. Globalna upozorenja o putovanjima od ožujka 2020. prisilila su tada grupu da u velikoj mjeri prestane s poslovanjem.

Unatoč tome, prema podacima tvrtke, prilagođeni EBIT iznosio je minus tri milijarde eura (prethodne godine 893,5 milijuna eura). Prodaja je iznosila 7,9 milijardi eura, 58 posto manje u odnosu na prethodnu godinu (18,9 milijardi eura). Dugoročni cilj smanjenja godišnjih troškova povećan je sa 300 milijuna eura prije na 400 milijuna EUR.

“TUI je bio vrlo zdrav prije krize”

Brze mjere za smanjenje troškova i osiguravanje likvidnosti – uključujući dodatni financijski paket od 1,8 milijardi eura – stvorile su “stabilan temelj za budućnost”, kaže izvršni direktor Fritz Joussen. “TUI je bio vrlo zdrav prije krize i želimo se što prije vratiti svojim starim snagama.”
Joussen tržište opisuje kao “netaknuto”, a poslovni model TUI-a s vlastitim turoperatorima, putničkim agencijama, zrakoplovima, hotelima i brodovima za krstarenje je “zaštićen od budućnosti”. Tvrtka je “vrlo dobro pozicionirana da nastavi s radom u većem obimu čim se ukinu zaključavanja i ponovo otvore odredišta”, rekao je Joussen.

Svi pokazatelji upućuju na uspješno ponovno pokretanje putničkog posla čim pandemija završi, navode u TUI-u. U kojoj mjeri i kada će se moći ponovno normalno putovati, “ne može se napraviti pouzdana prognoza”.

Ljetne rezervacije su ohrabrujuće

Za trenutnu zimsku sezonu rezervacije kod TUI-a na svim tržištima su 82 posto niže od prethodne godine i približno odgovaraju smanjenim kapacitetima. Cijene bi u prosjeku bile četiri posto veće. Rezervacije za ljeto 2021. povećane su za tri posto u odnosu na ljeto 2019. Razlog tome su brojne promjene u rezervacijama ove godine. Cijene su u prosjeku 14 posto više nego u ljeto 2020.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno