Subota, 25 ožujka, 2023

SDP: Uvođenje jednogodišnjeg moratorija na kredite u svrhu zaštite standarda građana

Klub zastupnika SDP-a uputio je u saborsku proceduru Prijedlog zakona o moratoriju na kreditne obveze dužnika kako bi se zaštitio standard građana i zaustavio pad potrošnje te od Vlade zatražio reguliranje tržišta otkupa dugova i nadzor nad agencijama koje se time bave.

“Predlažemo uvođenje jednogodišnjeg moratorija na kredite, što bi bilo uređeno zakonom i bio bi obvezujući za banke, a dužnik će sam procijeniti hoće li tražiti moratorij, pri čemu za vrijeme moratorija ne bi tekle kamate. S obzirom na stanje duga i porast loših kredita, postoji ozbiljna opasnost da će banka nenaplative kredite prodavati dalje”, najavio je u utorak na konferenciji za novinare predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Dodao je da je to tržište u Hrvatskoj neregulirano te pozvao Vladu da napokon pripremi zakon koji će regulirati pitanje otkupa dugova i kredita kako bi se uveo nadzor nad agencijama koje ih otkupljuju kao i mjere koje će tim agencijama zabraniti zastrašivanje građana.

Ključna mjera za zaštitu standarda građana

Početkom covid-krize predlagali smo uvođenje moratorija na kredite jer smo smatrali da je to ključna mjera za zaštitu standarda građana koju je trebalo donijeti. Na žalost, Vlada nije po tom pitanju ništa poduzela nego je poslovnim bankama prepušteno da same sa svojim klijentima ugovaraju moratorij, koji je istekao kao i moratorij na ovrhe. Danas, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, na kraju rujna u odnosu na rujan prošle godine 50 tisuća zaposlenih je manje, a od kraja veljače do 8. studenog imamo smanjenje ukupnog broja računa za 25 posto, a njihovog iznosa za 17 posto, što pokazuje da je došlo do ozbiljnog pada potrošnje, upozorio je Grbin.

Lalovac: Svi kreditni odnosi u moratorij na godinu dana

Dodao je da se, prema podacima jedne poslovne banke, nakon isteka moratorija, procjenjuje da će 20 posto kredita koji su bili predmet moratorija postato nenaplativi.

“Imamo ozbiljne pokazatelje koji govore da je manje zaposlenih, pad potrošnje, a istodobno imamo rast udjela loših, odnosno, nenaplativih kredita”, ustvrdio je.

Zbog toga je potrebno intervenirati mjerom koja će zaštititi standard građana i osigurati da građani ne dožive udar od kredita koje ne mogu vraćati, treba pomoći i gospodarstvu da se osigura novac za potrošnju građana, a treba pomoći i bankama da ova gospodarska kriza ne postane i bankarska iz koje se Hrvatska neće moći izvući u narednom desetljeću, istaknuo je čelnik SDP-a.

SDP će predložiti mjere za regulaciju tržišta dugova

Boris Lalovac ocijenio je da se situacija na tržištu kredita pogoršava i zato predlažu da se svi kreditni odnosi daju u moratorij na godinu dana “dok ne vidimo što će Vlada učiniti s preprodajom kredita raznim agencijama i hoće li im za to dati trajne olakšice”. Najavio je i da će SDP predložiti mjere i kako regulirati tržište dugova.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno