Četvrtak, 30 ožujka, 2023

Samo 27% Europljana ne planira putovanje ovo ljeto. Nerealna očekivanja ili napokon sezona?

Europsko putničko povjerenstvo (ETC) objavilo je najnovije izvješće „Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel – Wave 6“ koje pruža uvide o utjecaju COVID-19 na putničke planove i preferencije Europljana u vezi s vrstama odredišta i iskustva, razdobljima odmora u sljedećim mjesecima.

Prema rezultatima istraživanja pola Europljana (56%) navodi kako će na odmor otići do kraja kolovoza 2021., bilo u zemlji ili u drugu europsku zemlju. Sa druge strane, 27% ispitanika još uvijek ne planira putovati u sljedećih šest mjeseci.

Unatoč sporom početku uvođenja cjepiva u Europu, samopouzdanje putnika nastavlja se povećavati na valu nade u što brži oporavak. Istraživanje pokazuje da 48% ispitanika dijeli osjećaj optimizma u vezi s planiranjem putovanja i odobravanjem cjepiva COVID-19. Samo 21% nije optimistično u vezi s planiranjem putovanja, bez obzira na cijepljenje.

Među europskim putnicima 9 od 10 već ima planirano vrijeme odmora, uglavnom promatrajući srpanj i kolovoz (46%). Drugih 29% navodi da svoje sljedeće putovanje namjeravaju krenuti još prije, u svibnju ili lipnju. Od njih je 49% spremno otputovati u drugu europsku zemlju.

Odmor ostaje dominantna motivacija putovanja za Europljane: 66% putnika putovat će s ciljem odmora, dok je posjećivanje prijatelja i rodbine glavna motivacija za putovanje 19% putnika. Preko polovice putnika (52%) pokazuje spremnost za putovanje zrakoplovom, dok putovanje automobilom ostaje drugi najpopularniji izbor za 36% Europljana s kratkoročnim planovima putovanja.

Dok Europljani počinju razmišljati o ljetnim praznicima, središte pozornosti trenutno pada na to; može li se u predstojećim praznicima putovati i koje sadržaje ili aktivnosti mogu koristiti. Tako je mjera karantene i dalje kao vodeća briga za 16% putnika, dok 11% ispitanika brine ograničeni opseg aktivnosti za odmor na odredištu zbog ograničenja COVID-19.

Uz to, sada postoji pojačani osjećaj opreza prilikom posjećivanja barova i restorana kako biste iskusili kulinarsku ponudu na odredištu. 13% ispitanika smatra da ta mjesta predstavljaju određeni stupanj rizika za njihovo zdravlje. U međuvremenu, zrakoplovna putovanja još uvijek su na vrhu liste rizika od virusa, a 17% Europljana identificira letenje kao potencijalno opasno.

Iako su ljetni praznici na listi želja većine ispitanih Europljana, zemlje se razlikuju u stupnju entuzijazma. Poljaci (79%) i Talijani (64%) zagovaraju trend planiranja putovanja prije kraja kolovoza, a slijede stanovnici Austrije, Njemačke i Nizozemske.

Među prvih 5, Talijani se naginju domaćim putovanjima (53%), dok više od 2 od 5 ispitanika s ostalih tržišta ima jasnu sklonost putovanjima u inozemstvo.

SourceUHPA

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno