Srijeda, 4 listopada, 2023

Sada je i službeno. Godina 2020. najgora je turistička godina u povijesti

Globalni turizam pretrpio je najgoru turističku godinu, u kojoj su međunarodni dolasci pali za 74%.

Destinacije širom svijeta imali su milijardu manje međunarodnih dolazaka u 2020. godini nego prethodne godine, govore najnoviji podaci Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

Prema najnovijem Svjetskom turističkom barometru UNWTO-a, kolaps međunarodnih putovanja predstavlja procijenjeni gubitak od izvoznih prihoda od 1,3 bilijuna USD ili 11 puta veći gubitak u usporedbi tijekom globalne ekonomske krize 2009. godine.

Kriza je dovela u opasnost između 100 i 120 milijuna izravnih turističkih poslova, od kojih su mnogi u malim i srednjim poduzećima. Mnoge zemlje ponovno uvode stroža ograničenja putovanja, što uključuje obvezno testiranje, karantenu i u nekim slučajevima potpuno zatvaranje granica. No, iz UNWTO-a očekuju kako će postupno uvođenje cjepiva COVID-19 pomoći vratiti povjerenje potrošača te pridonijeti ublažavanju ograničenja putovanja, što je prvi korak ka normalizaciji putovanja tijekom godine koja je pred nama.

Glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili izjavio je kako je mnogo učinjeno u omogućavanju sigurnih međunarodnih putovanja, no da su svjesni kako kriza još uvijek nije gotova. “Usklađivanje, koordinacija i digitalizacija mjera, smanjenje rizika povezanih s putovanjem COVID-19, uključujući potvrde o ispitivanju i cijepljenju, važni su temelji za promicanje sigurnog putovanja i pripremu za oporavak turizma kada to uvjeti dopuste.”

Kada je u pitanju ova godina, izgledi za oporavak i dalje su oprezni. Najnovije istraživanje Stručni odbor UNWTO-a pokazuje različite projekcije za 2021. Gotovo polovica ispitanika (45%) predviđa bolje izglede za 2021. godinu u odnosu na prošlu godinu, 25% očekuje slične rezultate, a 30% predviđa pogoršanje rezultata u 2021. godini.

Ukupni izgledi za povratak 2021. su se pogoršale

Pola ili 50% ispitanika sada očekuje da će se oporavak dogoditi tek 2022. godine, što je u usporedbi od prošlog istraživanja u listopadu 2020. godine, rast od 29% ( 21% njih je očekivalo oporavak tek u 2022. ). Preostala polovica ispitanika još uvijek vidi potencijalni oporavak u 2021. godine, iako ispod očekivanja prikazanih u istraživanju iz listopada 2020. (79% očekivalo je oporavak 2021.).

Kako i kada se turizam ponovno pokrene, UNWTO-ov stručni odbor predviđa rastuću potražnju za turističkim aktivnostima na otvorenom i u prirodi, a domaći turizam i iskustva s „sporim putovanjima“ dobivaju sve veći interes.

Zapravo, 43% ispitanika ukazuje na 2023, dok 41% očekuje da će se povratak na razinu iz 2019. dogoditi tek 2024. ili kasnije. Prošireni scenariji UNWTO-a za razdoblje 2021. – 2024. ukazuju kako bi moglo potrajati dvije i pol do četiri godine da bi se međunarodni turizam vratio na razinu 2019. godine.

Osobno te projekcije smatram kao jako optimistične, no to je još daleko. Potrebno je preživjeti do tada, a ponajprije pokrenuti globalni turizam kako bi mogli početi pričati o preživljavanju i spašavanju turističkog sektora, a tek od 2022. godine o početku oporavka. Ako naravno epidemiološka situacija bude stabilna.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno