Srijeda, 4 listopada, 2023

Sad je prilika da u Dalmaciji uživate na najjače. Na Pelješcu traje Festival soli

Tko kaže da je ljeto gotovo?

Na Pelješcu još traje. I znate što? Sad je najbolje. Prekrasne plaže, odlično vino, sjajna hrana, povoljnije cijene, nemagužvi, a do 20. rujna na čitavom poluotoku traje Festival soli.
Uz Solanu Ston u program se uključilo četrdesetak restorana, konoba, vinarija, OPG-ova… Festivalski meniji  nude se po cijenama od 120 i 180 kuna, vino je do 20 posto povoljnije, niže su cijene posjeta uzgajalištima kamenica uz degustaciju na brodovima.
Kad ste na Pelješcu neke se stvari jednostavno ne propuštaju.

foto: Baldo Mirković, izvor TZ Trpanj_ribar.jpg

Posjet najstarijoj solani u Europi
Postoji još od vremena Rimskog carstva, Dubrovačkoj Republici donosila je trećinuprihoda i imala je strateški značaj. Tradicija vađenja soli traje dugih četiri tisuće godina iod tada do danas sol se u Solani Ston proizvodi na isti način. Devet je kristalizacijskih
bazena, imena nose po svecima: Frano, Nikola, Baltazar, Antun, Josip, Ivan, Petar i Pavao. Svi osim jednoga. Iz bazena Mundo vadila se sol za narod što i sama riječ govori, ali i za sve one koji su vrijedno radili na vađenju soli. U vrijeme Dubrovačke Republike
zbog granitnog dna posebno su se cijenili bazeni Vlaho i Lazar iz kojih se vadila najčišća sol i to za Bečki dvor. 

Kupanje na predivnim plažama
Dalmatinci tvrde da je najbolje vrijeme za kupanje u rujnu. More je još toplo i nema gužvi, pa ako vam je ostao još koji slobodan dan pravac na Pelješac. Plaže su predivne.
Divna i Duba desetak kilometara od Trpnja, Vučine u Žuljani, Prapratno pokraj Stona, Trstenica u Orebiću – idealna za obitelji s djecom, Ponta Liberan u Vignju – raj za surfere, plaže u Dračama i Sreseru, šljunak ili pijesak, skrivene uvale… – odaberite što volite i uživajte u babljem ljetu.

Vinska tura
Čaša plavca uz ručak ili večeru na Pelješcu pod obavezno. Ovo je poluotok vina, a plavci su njegov zaštitni znak. Na Pelješcu je više od 250 registriranih proizvođača vina, a tijekom trajanja Festivala soli, u ovim vinarijama možete dobiti vrhunsko vino po povoljnijim cijenama: Wine bar Cardo i OPG-u Natura Miše Ledinića u Stonu; Vinarije Marlais i Željko Ledinić, OPG Dubravko Vukas i Vina Maro Andrović u Ponikvama; PZ Putniković; OPG Ivan Bezek, Vinarija Dežulović i Pelješki Vrhovi – PZ Janjina u Janjini; Edivo i OPG Grgurević u Dračama; Vinarija Grgić u Trsteniku; OPG-ovi Vina Violić i Antunović u Kuni; Jurica Vina i OPG-ovi Niko Anrtičević I Petar Matković u Potomju te Saints Hill Winery u Oskorušnom.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno