Nedjelja, 24 rujna, 2023

S obje doze cjepiva u neke zemlje možete i bez testiranja

Njemačka revija fvw donosi pregled zemalja koje dopuštaju putnicima koji su primili obje doze cjepiva da uđu u zemlju bez obveze da se testiraju i / ili odlaze u karantenu.

Balearski otoci: Mallorca, Ibiza i Menorca žele biti prva španjolska regija koja će cijepljenim putnicima omogućiti dolazak bez negativnog PCR testa. Necijepljeni putnici i dalje će moći ući u zemlju s negativnim nalazom. Pilot projekt, čiji je cilj jačanje turizma, s provedbom kreće u svibnju 2021. Posjetiteljima s potvrdom o cijepljenju bit će omogućen slobodan ulazak u zemlju.

Danska: Putnici koji su se oporavili od COVID-19 infekcije mogu priložiti svoj pozitivan nalaz pri ulasku u zemlju, ali samo ako je testiranje provedeno unutar osam tjedana prije polaska. Međutim, ovo samo oslobađa od obveze testiranja, ne i od desetodnevne karantene koja je i dalje na snazi. Pažnja: Trenutno, dolasci u turističke svrhe nisu dopušteni.

Estonija: Svi koji su unutar šest mjeseci ili cijepljeni ili dokazano preboljeli COVID-19 infekciju, mogu ući u zemlju bez ikakvih ograničenja (poput obveze da se testiraju). To je već predviđeno važećim propisima za ulazak u zemlju. Prihvatljiv je dokaz o oporavku u obliku pisma liječnika ili zdravstvene ustanove na engleskom, estonskom ili ruskom jeziku, a kao dokaz o cijepljenju moguće je predočiti WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) potvrdu o cijepljenju ili liječničku potvrdu s podacima o nazivu cjepiva, broju primijenjenih doza i sastavu cjepiva na engleskom, estonskom ili ruskom jeziku.

Gruzija: Dopušta se neograničen ulazak zrakom osobama koje su u potpunosti procijepljene  (dvije doze cjepiva primljene) i koje to mogu dokazati. Vrsta cjepiva nije bitna. Svi ostali putnici trebaju PCR test koji ne smije biti stariji od 72 sata. Prema Ministarstvu vanjskih poslova, nakon ulaska u zemlju, radi se i dopunski test.

Island: Putnici koji su preboljeli COVID-19 infekciju izuzeti su iz obveze testiranja i karantene. Islandska zdravstvena uprava pruža informacije putnicima iz zemalja EU / EEA o zahtjevima koje moraju ispuniti kako bi dobili potvrdu za ulazak zemlju, a čije priznavanje ovisi o konačnoj odluci Islandske granične agencije. Dokaz o cijepljenju također izuzima putnika od obveze testiranja i karantene. Prema islandskoj zdravstvenoj upravi, s primjenom se kreće 1. svibnja 2021.

Izrael: Jedna od najbržih zemalja po pitanju cijepljenja, procijepljenim putnicima daje prednost. To se odnosi i na strance koji žele ući u zemlju. Prema informacijama iz Ministarstva vanjskih poslova, izuzeća od obveze testiranja i karantene uvode se za putnike koji mogu dokazati da su već cijepljeni ili da su već preboljeli COVID-19.

Litva: Putnici koji su u posljednja tri mjeseca preboljeli COVID-19 izuzeti su od odlaska u karantenu uz medicinsku potvrdu. Potvrda liječnika mora se dostaviti s prijevodom na engleski, ruski ili litavski. Izuzeće od karantene također se odnosi na osobe koje su već primile dvije doze cijepljenja i to mogu dokazati.

Madeira: Na popularnom otoku za odmor na Atlantiku za putnike koji su procijepljeni više nema obveze negativnog PCR testa. Potvrda o cijepljenju mora biti na engleskom jeziku i sadržavati ime putnika, datum rođenja, vrstu cjepiva i datum cijepljenja. Također se odustaje od obveze testiranje za one ljude koji preboljeli koronu u posljednjih 90 dana i to mogu dokazati liječničkom potvrdom. Informacije o zahtjevima i potrebnim dokazima pruža Turistička uprava Madeire. Svi dokazi moraju se predati na engleskom jeziku putem aplikacije madeirasafe.com prije dolaska.

Moldavija: Osobe koje imaju službenu potvrdu da su cijepljene izuzete su od 14-dnevne samoizolacije koja se obično primjenjuje.

Poljska: Pri ulasku u zemlju se načelno primjenjuje desetodnevna obveza karantene. Osobe koje mogu dokazati da su cijepljene ili mogu pokazati negativan rezultat testa na poljskom ili engleskom jeziku izuzete su od ovog zahtjeva. Test se mora napraviti unutar 48 sati prije prelaska granice.

Rumunjska: Ukinuta je obveza testiranja za one putnika koji između ostalih mogu dokazati da su cijepljeni ili su preboljeli COVID-19 u proteklih 90 dana. Prema Ministarstvu vanjskih poslova, druga doza cjepiva morala je biti primijenjena najmanje 10 dana prije ulaska u Rumunjsku. Ako je infekcija prevladana, od nalaza testiranja do ulaska u zemlju mora proći najmanje 14 dana. Ipak, trenutno za putnike iz Njemačke nema karantene .

Sejšeli: U otočnoj državi na Indijskom oceanu nema obveze karantene za putnike koji mogu dokazati da su u potpunosti cijepljeni. Kako bi ulazak bi moguć, od druge doze cjepiva mora proći najmanje dva tjedna, prema informacijama njemačkog Ministarstva vanjskih poslova. Ipak u zemlju se i dalje može ući uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno