Utorak, 31 siječnja, 2023

S kakvim se sve izazovima suočila kompanija Croatia Airlines od trenutka izbijanja pandemije?

U razgovoru s Davorom Mišićem, direktorom prometa i Robertom Kruljcem, voditeljem zemaljskih usluga i menadžerom za upravljanje u kriznim situacijama Croatia Airlinesa, croatianaviation.com otkriva na kakve je sve prepreke kompanija naišla od trenutka izbijanja globalne pandemije do danas.

Intervju prenosimo u cijelosti.

Davore, vezano uz letačko i kabinsko osoblje, recite nam na koje ste sve prepreke naišli od izbijanja globalne pandemije. Vjerujemo da nije bilo lako organizirati potrebne treninge u drugim zemljama?

Upravo tako, to je bio jedan od prvih izazova s kojim smo se susreli vezano uz letačko i kabinsko osoblje. Naime, osoblje je dužno periodično prolaziti kroz određene treninge kako bi zadržalo svoje licence te kako bi mogli obavljati svoj posao. Croatia Airlines svoje letačko osoblje šalje na simulatore u dvije zemlje – za pilote zrakoplova Airbus 319/320 simulator se odrađuje u Amsterdamu, dok piloti zrakoplova Dash 8-Q400 putuju u susjednu Austriju, u Beč.

Nakon izbijanja globalne pandemije iz Zagreba je bilo moguće putovati samo prema Frankfurtu, upravo našom aviokompanijom, no pilote koji lete na zrakoplovima tipa Dash 8-Q400 zemaljskim smo putem prevozili u Beč, s obzirom na to da nije bilo redovnoga izravnog leta između Zagreba i Beča.

Kako se rapidno smanjio broj putnika na redovnim linijama, gotovo sve letačke operacije obavljali smo zrakoplovima manjeg kapaciteta, dakle zrakoplovima tipa Dash8-Q400, no da bi piloti zadržali svoje licence potrebno je imati 3 slijetanja u 90 dana pa smo upravo zbog toga na liniji između Zagreba i Dubrovnika koristili zrakoplove Airbus.

Što je s kabinskim osobljem, jesu li se njihovi recurrent treninzi obavljali bez poteškoća?

Kabinskog osoblje dio svojih redovitih treninga, zajedno s pilotima, odrađuje u Lufthansinom trening centru u Frankfurtu. I tu smo, nažalost, naišli na poteškoće jer je zbog epidemioloških mjera došlo do smanjenja grupa pa je umjesto 20, trening u istom trenutku moglo obaviti svega 10 osoba, što je rezultiralo povećanjem troškova i produljenjem cijelog procesa. Srećom, prema Frankfurtu smo kontinuirano održavali svoju redovitu liniju pa je taj organizacijski dio putovanja bio nešto jednostavniji, s napomenom da je za odlazak na sve vrste treninga bio potreban PCR ili antigenski test.

S obzirom na prirodu obavljanja posla, bilo bi logično da se letačko i kabinsko osoblje smatra prioritetnim kod cijepljenja. Kakva je procijepljenost u Croatia Airlinesu?

Prije nego što je u javnosti krenula kampanja kojom se građane pozivalo na cijepljenje, Croatia Airlines je reagirala i tražila da se operativno osoblje kompanije kategorizira kao prioritetno. Kao što svi znamo, problem je u tom trenutku bila otežana distribucija cjepiva. Kako se dostupnost cjepiva u Hrvatskoj postepeno povećavala krenuli smo s cijepljenjem operativnog osoblja kompanije i to u suradnji s ovlaštenom Medicinom rada. Trenutno je veliki dio operativnog osoblja cijepljen prvom dozom, kao i priličan broj ostalih zaposlenika, što u kompaniji, što prijavom kod svojih liječnika. Ovih dana očekujemo da će svi operativni djelatnici, koji su bili zainteresirani za cijepljenje, primiti prvu dozu, a do druge polovice lipnja i drugu, čime ćemo završiti ovaj važan posao i biti u potpunosti spremni za ljetnu sezonu.

Pretpostavljamo da su cjepiva svih proizvođača dostupna u kompaniji?

Tako je, Croatia Airlines ima na raspolaganju različita cjepiva, no valja istaknuti kako je određeni broj djelatnika primio Johnson&Johnson cjepivo. To cjepivo je poželjno među operativnim osobljem aviokompanija u Europi i svijetu zbog toga što se aplicira samo jedna doza, tako da nakon toga osobe cijepljene tom vrstom cjepiva više ne podliježu restriktivnim mjerama u mnogim državama. Također, prateći preporuke EASA-e, osoblje Croatia Airlinesa dva dana nakon cijepljenja ne obavlja svoje dužnosti.

Roberte, vjerujemo da je vama kao menadžeru za upravljanje kriznim situacijama ovaj period pandemije bio, blago rečeno, dinamičan?

U razdoblju širenja pandemije, osobito na područje Europe, došlo je zaista do velikih promjena u poslovanju, a najveći izazov u početku je bio nedostatak konkretnih informacija o samom virusu. U tom razdoblju imali smo velike restrikcije na snazi, prije svega kako bi se spriječila zaraza putnika i osoblja.

Na našu inicijativu te u suradnji s HZJZ izradili smo nacrt dokumenta Preporuke za rad u djelatnosti prijevoza putnika na linijama zračnog prijevoza tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19). Taj je dokument usklađen sa svim preporukama i napucima domaćih i međunarodnih javnozdravstvenih tijela i institucija. I dalje svakodnevno pratimo najnovije odluke, preporuke i naputke i sve potrebne mjere usklađujemo s HZJZ i Stožerom civilne zaštite RH.

Kod većine putnika postoji određena bojazan od putovanja zrakoplovom u ovo vrijeme, koliko je to opravdano?

Putnička potražnja drastično se smanjila i to ponajviše zbog restriktivnih mjera putovanja, koja su vrijedila ili još vrijede. Istina, u javnosti postoji određeni strah od putovanja zrakoplovom u vrijeme pandemije, no Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA) u svojim je službenim podacima jasno potvrdila kako je broj zaraženih na letovima od izbijanja pandemije ekstremno nizak, te da mjere zaštite koje aviokompanije provode imaju zadovoljavajući učinak. Više puta spominjani filteri zraka (HEPA filteri) kontinuirano izmjenjuju zrak u putničkoj kabini za vrijeme leta, čime se rizik od zaraze smanjuje na najmanju moguću razinu, što vrlo dobro potvrđuju brojke koje redovno objavljuje IATA.

Koliko se često provodi dezinfekcija zrakoplova u floti Croatia Airlinesa?

Prateći uputstva, Croatia Airlines najmanje jedanput u 24 sata obavlja dezinfekciju zrakoplova, a dodatno se obavlja i temeljito čišćenje putničke kabine prije svakog leta. Dezinfekciju zrakoplova obavljaju vanjski pružatelji usluga te Sektor tehničkih poslova Croatia Airlinesa za zrakoplove tipa A319/A320.

Moram naglasiti kako smo se kao nacionalni avioprijevoznik uključili u projekt Safe stay in Croatia i da smo važan čimbenik navedene kampanje Ministarstva turizma i sporta RH. Ponosni smo što smo nositelj istoimene nacionalne oznake sigurnosti, koja je aplicirana i na naše zrakoplove, a da bismo je uopće dobili cijela je kompanija prošla svojevrsni audit (nezavisnu provjeru), kojim je potvrđeno da je Croatia Airlines usvojila nacionalne i svjetske standarde zdravstvene i higijenske zaštite te putnicima pruža siguran let do željenog odredišta. Istodobno, kompanija pridonosi i pozicioniranju Hrvatske kao sigurne europske destinacije.

S obzirom na sve navedeno, a osobito na trajanje pandemije, pretpostavljamo da troškovi dezinfekcije zrakoplova nisu mali?

Što se tiče troškova prouzročenih pandemijom, kompanija je u očuvanje zaštite zdravlja putnika i posade dosada izravno uložila 4 milijuna kuna, što uključuje nabavu zaštitne opreme, dezinfekciju zrakoplova i ostale potrepštine. Proces nabavke opreme danas je uhodan i stabilan, no u vrijeme lockdowna u proljeće 2020. godine i to je bio svojevrstan izazov. Između ostalog, naš je zrakoplov dopremio vrijednu zaštitnu opremu charter letom iz Abu Dhabija.

Jedno je jasno, broj prevezenih putnika na globalnoj razini pao je kao nikada do sada. Koliko je putnika kompanija prevezla od izbijanja pandemije do danas?

Od počeka izbijanja pandemije (ožujak 2020.) do svibnja ove godine kompanija je prevezla oko 550.000 putnika na svojim letovima i time još jednom potvrdila važnost i ulogu nacionalnog avioprijevoznika. Valja podsjetiti kako je u razdoblju prvog lockdowna Croatia Airlines bio jedini prijevoznik koji je povezivao Hrvatsku sa svijetom i obratno, letovima na liniji Zagreb – Frankfurt – Zagreb, čime je i u najtežim vremenima za avioindustriju omogućena kontinuirana repatrijacija hrvatskih i stranih državljana u svoje matične zemlje.

Brojke padaju, europske države polako popuštaju restriktivne mjere, kakvi su izazovi pred vama?

S popuštanjem restriktivnih mjera u Hrvatskoj i Europi, kompanija već od lipnja povećava broj operacija na svojim linijama te očekuje porast popunjenosti putničke kabine. Prateći preporuke, odlučili smo da ćemo od lipnja, osim povećanja letačkih operacija, putnicima u ekonomskoj i poslovnoj klasi ponovno nuditi servis (catering) na letovima, koji će biti prilagođen aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

I danas nam jedan od najvećih izazova predstavljaju kontinuirane izmjene pravila za ulazak u određenu zemlju, dakle isto ono što najveću glavobolju zadaje i putnicima. Navedena se pravila mijenjaju gotovo na dnevnoj bazi, što predstavlja veliki problem i prijevoznicima i putnicima. Nadamo se kako će uskoro doći do jedinstvene politike vezane za putovanja putnika, barem na razini Europske unije, koja bi značajno pojednostavila kretanja putnika, a to je izrazito važno za ovogodišnju ljetnu sezonu za koju se nadamo da će biti značajno bolja od lanjske.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno