Srijeda, 4 listopada, 2023

S dolaskom cjepiva na tržište atmosfera je u ipak bolja. Stižu rezervacije za sljedeću sezonu

Cijepljenje cjepivom Pfizer-BioNTech protiv COVID-a 19 u Velikoj Britaniji počinje idućeg tjedna i u prvom će naletu biti cijepljeno oko 80 tisuća ljudi, prvenstveno medicinskih radnika.

Javnost u Velikoj Britaniji jako je podijeljena oko toga treba li se cijepiti protiv COVID-a – kaže za Slobodnu Dalmaciju Splićanka Saša King, direktorica tvrtke “High Point Yachting”, koja već više od 20 godina živi i radi u Oxfordu.

– Prema provedenim anketama, pola je onih koji se žele cijepiti, a pola onih koji to ne namjeravaju. Hoće li se netko cijepiti, ovisi o tome u kojem dijelu Velike Britanije živi, o stilu života, godinama i, naravno, o tome je li ta osoba i inače protivnik cijepljenja.

Cijepit će se zasigurno oni koji žele slobodu, koji žele putovati, koji su i prije pojave COVID-a vodili aktivan život s puno poznanstava i koji ne žele nikakva ograničenja u takvom životnom stilu. S druge strane, oni koji uglavnom vode život “unutar četiri zida”, koji nemaju puno kontakata, i nisu baš za cijepljenje – govori Saša King, te dodaje:

– Mnogi govore da je cjepivo protiv COVID-a prebrzo napravljeno i ne vjeruju u njegovu bezopasnost. Nitko ne želi biti prvi. Naravno, skepsa još uvijek postoji, a ljude prvenstveno muči pitanje hoće li ih cjepivo uopće dovoljno zaštititi.

Predmet šale

Neki Europljani šale se s činjenicom da će državljani Velike Britanije biti prvi u svijetu koji će se cijepiti protiv COVID-a 19…

– Jučer sam razgovarala s mojim poslovnim partnerima iz Nizozemske, koji mi se smiju i govore da smo mi “pokusni kunići” i da treba vidjeti kako ćemo mi reagirati, pa da će onda drugi u Europi odlučiti hoće li se cijepiti – kaže Saša.

Ipak, s dolaskom cjepiva na tržište atmosfera je u Velikoj Britaniji ipak bolja.

– Sve je nekako živnulo, dobilo neku pozitivnu notu. Evo, recimo, ja mogu govoriti o svojem poslu. Moja tvrtka bavi se organiziranjem jedrenja i iznajmljivanjem jedrilica. Zimi to radimo na Karibima, a ljeti na Mediteranu. Dok cjepiva nije bilo, telefon mi je rijetko zvonio i nije bilo interesa za bukingom.

Otprije nekoliko dana, otkako je postalo jasno da cijepljenje samo što nije započelo, telefon mi ne prestaje zvoniti. Svi žele rezervirati termin za jedrenje, svi se žele malo maknuti iz ove dosad jezive svakodnevice – govori Saša za Slobodnu Dalmaciju.

Velika Britanija naručila je oko 40 milijuna doza cjepiva, a naravno da smo Sašu upitali hoće li se i ona cijepiti te tako možda postati prva Splićanka koja je to učinila.

– A neću ja tako skoro doći na red za cijepljenje. Ja ću se cijepiti, a moj se suprug još nije izjasnio – zaključuje Saša King.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno