Nedjelja, 24 rujna, 2023

Ryanair doživio gubitak od 197 milijuna eura. U narednom razdoblju očekuje još gore rezultate

Najveći europski niskobudžetni prijevoznik obično ostvaruje većinu godišnje dobiti u šestomjesečnom razdoblju do kraja rujna a ove je godine zbog pandemije koronavirusa prevezao 80 posto manje putnika nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Rezultat je gubitak od 197 milijuna eura, u usporedbi s 1,15 milijardi eura dobiti u prvoj polovini prošle poslovne godine.

Izvršni direktor Michael O’Leary već je u rujnu ‘otpisao’ predstojeću zimu a kompanija u danas objavljenom izvješću nije objavila procjenu rezultata u tekućoj poslovnoj godini koja završava u ožujku.

Istaknuli su tek da u razdoblju od listopada do ožujka očekuju veći gubitak nego u prvoj polovini poslovne godine.

Potvrdili su da bi u cijeloj godini trebali prevesti 38 milijuna putnika, u odnosu na prošlogodišnjih 149 milijuna, ali i upozorili da bi broj mogao biti još i manji “nastave li vlade EU-a loše upravljati zračnim prijevozom i uvedu li dodatna ograničenja putovanja bez koordinacije”. Zračni promet u cijeloj Europi mogao bi ove zime biti i do 75 posto niži no što je uobičajeno, naveo je O’Leary u prezentaciji poslovnih rezultata.

Ryanair planira sljedećeg ljeta letjeti s 50 do 80 posto uobičajenih kapaciteta, ovisno o razvoju pandemije. Bilanca Ryanaira spada među najjače u zrakoplovnom sektoru i na kraju rujna imali su na raspolaganju 4,5 milijardi eura i zrakoplove vrijedne oko sedam milijardi eura.

Pregovori s Boeingom

Naveli su da je njihov gotovinski saldo poduprla naknada dobavljača Boeinga u razdoblju od srpnja do rujna u vrijednosti 250 milijuna eura. Ističu da još nisu zaključili razgovore s Boeingom o naknadi za 18-mjesečno kašnjenje isporuka prizemljenih 737 MAX-ova. Nadaju se da će najmanje 30 zrakoplova biti isporučeno na vrijeme da ih koriste na vrhuncu ljetne sezone u sljedećoj godini.

Glavni financijski direktor Neil Sorahan izjavio je da su pregovarali i s Airbusom, ali su po njegovim riječima razgovori s Boeingom bolje “napredovali”.

Sourceseebiz.eu

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno