Nedjelja, 4 prosinca, 2022

Ryanair dobio prve sudske bitke protiv državne pomoći nizozemskom KLM-u i portugalskom TAP-u

Europski sud uvažio je žalbu irskog prijevoznika Ryanaira i poništio odluku Europske komisije kojom je odobrena državna pomoć nizozemskom KLM-u i portugalskom TAP-u, upozorivši na “neadekvatno obrazloženje”, prenosi N1.

Poništenje odluke i povrat pomoći bit će suspendirani dok Komisija ne donese nove odluke, naglasio je sud. Iz istog je razloga poništena dozvola EK za državnu pomoć portugalskom prijevozniku TAP-u. Komsija je odobrila 3,4 milijarde eura nizozemske pomoći KLM-u i 1,2 milijarde eura portugalskog kredita Transportes Aereos Portuguesesu (TAP) prošle godine.

“Dozvole EK za državnu potporu Air France-KLM-u i TAP-u bila su u suprotnosti s temeljnim načelima zakona EU-a i poništile su napredak u procesu liberalizacije zračnog prometa nagrađivanjem neučinkovitosti i poticanjem nelojalne konkurencije”, objavio je Ryanair nakon presude.

Iz KLM-a su pak poručili da presuda neće imati konzekvence jer kompanija neće morati vratiti državnu pomoć dok Komisija ne analizira svoju odluku. U TAP-u nisu željeli komentirati presudu.

U odvojenom je sporu europski sud danas odbacio žalbu Ryanaira na zeleno svjetlo Bruxellesa španjolskom 10 milijardi eura vrijednom fondu za pomoć tvrtkama pogođenim koronakrizom, presudivši da je u skladu a zakonima EU-a.

U travnju suci su potvrdili i dozvolu EK za potporu SAS-u i Finnairu, a u veljači ovjerili su i dozvole za potporu Air Franceu.

Ryanair je podigao ukupno 16 tužbi protiv Komisije zbog odobravanja državnih potpora aviokompanijama, uključujući Lufthansu, KLM, Austrian Airlines i TAP, i državnim programima koji uglavnom pogoduju nacionalnim avioprijevoznicima, napominje Reuters.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

SourceN1

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno