Petak, 22 rujna, 2023

Ruralni razvoj – UNWTO sastanak

Ruralni razvoj – tema Svjetskog dana turizma

Ruralni razvoj i turizam tema je ovog Svjetskog dana turizma 2020. povodom kojeg je UNWTO okupio globalnu zajednicu. Ključna poruka je slijedeća:

Brojne blagodati turizma moraju se osjetiti i izvan urbanih područja. TAKO bi sektor mogao ispuniti svoj potencijal pružajući svima mogućnost za razvoj.


Širom svijeta turizam predstavlja spas za ruralne zajednice iosiguravajući radna mjesta. Podržavajući ruralna poduzeća štiti prirodnu i kulturnu baštinu. Svjetski dan turizma 2020. naglasio je ulogu koju će taj sektor imati u oporavku od utjecaja pandemije u izgradnji budućnosti

Ugledni govornici

Poruke koje koje obilježavaju taj dan iznijeli su mnogi uzvanici. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres, Njegova svetost papa Franjo, mreža veleposlanika UNWTO-a- Zatim španjolska nogometna zvijezda Iker Casillas, šefovi vlada uključujući španjolskog premijera Pedra Sáncheza. Obratile su se i UN-ove agencije te međunarodne organizacije, od UNESCO-a, ITC-a do OECD-a i IATA-e.

Glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili:

Dokazano je da turizam predstavlja spas za brojne ruralne zajednice, ali njegovu istinsku snagu tek treba u potpunosti razviti i proširiti. Ovogodišnji Svjetski dan turizma naglasio je jedinstvenu sposobnost ovog sektora da dopre do onih koji bi inače bili zaboravljeni. Pružajući mogućnosti/prilike svima, preoblikujući živote i štiteći kulturnu baštinu koja nas čini ljudima.

Eko turizam i avanturizam

Domaćini proslave Svjetskog dana turizma bile su države bloka Mercosur. To su Argentina, Brazil, Paragvaj, Urugvaj i Čile kao pridružena članica, i prvi puta u 40-godišnjoj povijesti međunarodnog obilježavanja ovog dana, dužnosti domaćina su bile podijeljene.

Germán Cardoso, ministar turizma Urugvaja, naglasio je važnost ruralnog turizma. Posebno u pomaganju zemljama koje žele diversificirati svoja tržišta, napomenuvši da se time posjetiteljima nude „osjetilna i emocionalna iskustva“, uz pružanje podrške samoj zajednici. Ministar turizma Argentine, Matías Lammen, napomenuo je da je „turizam u Južnoj Americi regionalne prirode … tko nas posjeti, obično posjeti više od jedne zemlje“, što čini zajednički pristup izgradnji „zelenije budućnosti“ neophodnim. Marcelo Alvaro Antonio, ministar turizma Brazila, istaknuo je važnost inovacija i ulaganja te „snagu ekoturizma i avanturističkog turizma”. Ministrica koja zastupa Paraguaj, Sofía Elizabeth Montiel de Afara, potvrdila je predanost svoje vlade ciljevima Agende 2030. stavljajući naglasak na rad s lokalnim zajednicama. Čileanski podtajnik za turizam, José Luis Uriarte, obvezao se na sličan način kako će koristiti turizam za „podršku ruralnim zajednicama koje pate od ekonomskih i socijalnih posljedica ove pandemije“.

Na okruglom stolu koji je uslijedio sudjelovali su Mario Alberto González Sanchez, direktor meksičkog Tajništva za turizam. Zatim čileanski kuhar i specijalni veleposlanik UNWTO-a Pilar Rodriguez. Njima su se pridružili Lisandro Menu-Marque, direktor tvrtke Globalia. Zatim i Shannon Stowell, izvršna direktorica Udruženja za pustolovna putovanja i Fonda za pustolovna putovanja u SAD-u.

Preporuke za turizam i ruralni razvoj

UNWTO je iskoristio prigodu obilježavanja Svjetskog dana turizma za pokretanje/predstavljanje svojih novih „Preporuka za turizam i ruralni razvoj“. Riječ je o publikaciji u kojoj su izdvojeni ključni koraci, oni koje destinacije mogu poduzeti kako bi u potpunosti iskoristile potencijal turizma. Sve u svrhu socijalnog i ekonomskog oporavka sredina koja se nalaze izvan urbanih područja.

Prepoznajući važnu ulogu koju će nove ideje i tehnologija odigrati, UNWTO je također proglasio pobjednike svog Natjecanja za inovativni ruralni turizam. Natjecanje je organizirano u suradnji s vladom Španjolske, Googleom Španjolske i Federacijom udruga seoskih žena (FADEMUR). Na natječaj je pristiglo više od 130 prijava iz cijele Španjolske. Gotovo polovicu prijava (43%) su poslale žene. My Street Book je osvojio nagradu u kategoriji Inovacije. Dobitnikom nagrade za start-up tvrtku s najvećim društvenim utjecajem proglašen je Van Woow.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno