Utorak, 30 svibnja, 2023

Rovinjska inspekcija ima pune ruke posla. Kaos i ilegalne gradnje malih objekata

Vlasnik lažne kuće i fiktivnog bazena u Rovinju: ‘Ma, plava cerada je tu zbog hlada i maslina!‘

Komunalni redari tvrde da su u posljednja dva, tri mjeseca primijetili stotinjak slučajeva lažiranja legalizacije.

Nisam ja planirao ništa ilegalno graditi, niti sam zato išta fingirao. Postavio sam na svojoj zemlji dvije limene garaže, a između njih ceradu kako bi mi auto bio u hladu. Kao što vidite, ništa nije betonirano. Unutra držim alat, i to je sve. Limenu sam konstrukciju obložio zato što ne želim da krov bliješti susjedima. A cerada je pokraj maslina bila rastegnuta jer sam brao masline, a ne zato da bih tu gradio bazen – objasnio nam je jedan stanovnik Rovinja zašto je na poljoprivrednom zemljištu obložio svoje objekte.

Nasred zemljišta postavio je plavu ceradu koja je u očima drona komunalnih redara izgledala kao fingiranje neizgrađenih objekata koji će jednog dana zatražiti legalizaciju. Naime, rovinjsko komunalno redarstvo u posljednje je vrijeme poprilično ažurno oko prijave i nadgledanja ilegalne gradnje na svom području jer žele spriječiti novi kaos u prostoru, koji sve više uzima maha od zadnje legalizacije. A u posljednjih nekoliko mjeseci primijetili su da ljudi po svojim parcelama postavljaju lažne krovove i bazene kako bi eventualni zračni snimak jednog dana bio od presudne važnosti ako budu htjeli legalizirati svoje objekte. Kako nam kaže tamošnji komunalni redar Darko Dukmenić, nije ovo prvi takav slučaj koji su zabilježili dronom.

Inspekcija

– U zadnja dva, tri mjeseca primijetili smo stotinjak takvih lažnih objekata – priznaje nam dok razgovaramo s Rovinježom koji se zbog svojih obloženih objekata našao najviše u interesu javnosti. Nije nam htio otkriti ime jer kaže da ne želi oko svega još veću halabuku.

– Ako je to što sam napravio pogrešno, ja ću to maknuti. Ne želim zbog toga imati bilo kakve probleme – kaže nam vlasnik limenih objekata koji se nalaze uz stambeno naselje.

Ovaj objekt još nije posjetila građevinska inspekcija, ali vjerojatno hoće jer komunalno redarstvo prijavljuje “tutta forza”.

– Nedavno smo s građevinskom inspekcijom bili u ilegalnom naselju vikendica Štanjera, gdje je inspekcija na čvrste objekte nalijepila znak zabrane gradnje i tim je vlasnicima poslana obavijest da moraju ukloniti svoje objekte. Mi smo kao komunalno redarstvo na kamp-kućice postavili obavijest da ih moraju maknuti s poljoprivrednog zemljišta. Ako sami to ne učine, onda ćemo to učiniti mi – ističe Dukmenić.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno