Subota, 25 ožujka, 2023

Roditelji na sto muka; niti će djeca ići na ekskurziju niti ćemo dobiti novac natrag od agencija

Zbog aktualne epidemiološke situacije još uvijek traje neizvjesnost učenika i njihovih roditelja oko školskih putovanja i ekskurzija koje se ne mogu održati u ovo vrijeme. Brojni su upiti prema agencijama oko povrata uplaćenih sredstava, no malo je zadovoljnih u cijeloj priči jer agencije drže uplate zbog moratorija, a roditelji su na sto muka kako dobiti novac natrag, a u svemu ispaštaju i učenici kojima je ova godina skroz naopaka.

– Kćer mi je maturantica i, kako stvari stoje, pitanje je hoće li imati maturalni ples, a kamoli hoće li ići u Grčku na ekskurziju. Agencija Vip travel nam je javila kako se putovanje odgađa ali ,realno, kćer mi nema ni kada ići na taj put jer maturantima ranije završava nastava, slijedi im državna matura, a onda upis na fakultet. Zato se ljutim što ne dobivamo novac natrag – javlja nam jedna mama.

Ipak, kako doznajemo od nekih roditelja osnovaca, neke agencije su našle načina kako vratiti uplate roditeljima učenika poput F toursa i Magellana za tuzemna putovanja. Oni koji su htjeli novac odmah, dobili su ga umanjeno za rezervaciju. Barem nešto. No, problem su inozemna putovanja.

Učenička putovanja odgođena do daljnjega

– Sukladno preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva turizma naša agencija je bila primorana odgoditi sva učenička putovanja planirana za 2020. godinu do daljnjeg bez obzira na destinaciju. Sukladno epidemiološkoj situaciji organizirat ćemo zajednički sastanak s roditeljima i predstavnicima škola kada se za to stvore uvjeti i kad budemo znali više oko mogućnosti organiziranja putovanja u novom terminu.

Činjenica jest da do sada nismo uspjeli dobiti ništa povrata od naših dobavljača (avioprijevoznika, prijevoznika, hotelskih kuća…) osim u formi vaučera za korištenje u novom terminu kojeg ćemo realizirati sa školama. Svakako će roditelji koji ne žele da im dijete putuje u novom terminu dobiti cjelokupni povrat unutar zakonom propisanog roka, a mi to pokušavamo izvesti što brže i što ranije – poručili su iz splitske Vip travel agencije s kojom su trebali putovati još neki srednjoškolci i to u Italiju, te osnovci iz OŠ Split 3 kojima je destinacija trebala biti Škotska, u sklopu nastave engleskog jezika.

Pravo na povratak uplaćenog novca

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja rečeno nam je kako ono nije organizator tih putovanja, već o navedenom odlučuju škola i roditelji. Uputili su nas na preporuke HZJZ-a vezano uz pandemiju COVID-19 koje upućuju da se sva putovanja odgode.

Smatraju da ukoliko se maturalno putovanje ne bi realiziralo zbog posebnih okolnosti uzrokovanih epidemijom bolesti COVID -19, tada bi turistička agencija mogla izdati vaučer sukladno članku 38. Zakona o pružanju usluga u turizmu, čija vrijednost mora biti najmanje jednakovrijedna uplaćenom iznosu, a prema evidenciji organizatora putovanja na dan izdavanja vaučera i ne bi mogla naplatiti naknadu za raskid ugovora.

Na temelju navedenog vaučera putnik ima pravo na kasnije putovanje kod istog organizatora ili, po isteku roka od 180 dana od prestanka posebnih okolnosti, povrat uplaćenog novca u cijelosti u roku 14 dana.

– No također smatramo da bi i dok traju posebne okolnosti turistička agencija i putnik mogli sporazumno dogovoriti drugačiji način raskida ugovora ili alternativni paket aranžman.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno