Subota, 10 lipnja, 2023

Roditelji bi napokon trebali dobiti povrat novca za uplaćena maturalna putovanja

Konačno se mijenja i zakon koji će omogućiti svima onima koji su rezervirali putovanja, na koja zbog pandemije nisu otišli, da dobiju povrat novca što prije.

Među njima su i brojni srednjoškolci i njihovi roditelji koji su uplatili tisuće kuna za maturalna putovanja koja se nisu dogodila – a obzirom na pandemiju, ni neće.

Do sada su agencije imale rok od 180 dana – no on je počinjao tek nakon ukidanja izvanrednog stanja. Zakon bi trebao biti izmijenjen za mjesec dana, a agencije će prema procjenama morati vratiti oko 30 milijuna kuna.

“Mi smo znali da će se to dogoditi kad tad, samo što smo se svi nadali da će putovanja početi i da ćemo moći iz nekih vlastitih sredstava to vraćati ili da će ti putnici ipak uspjeti odraditi to putovanje”, kazao je Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Iako je agenciji platio gotovo 4000 kuna – kći Almira Omerovića Barcelonu nije vidjela. A ni on svoj novac.

“Godinu, godinu i par mjeseci sredstva stoje, niko ništa se ne pokreće pitanje šta se tiče toga, a ima dosta ljudi koji su platili pune iznose”, kazao je Omerović.

Putovanje odgođeno

Putovanje je odgođeno – djeca će uskoro maturirati, a kraj pandemije još se ne nazire.

“Ja mogu jedino apelirati na turističke agencije da iznađu nekakvu mogućnost da se roditeljima refundiraju novci”, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Agencija koja je trebala Almirovu kćer i njezine kolege odvesti na putovanje kaže – radimo sve po zakonu. I zaista rade.

Vlada mijenja zakon

Vlada je, čim je pandemija krenula, agencijama omogućila da novac zadrže do kraja pandemije, a tek 180 dana nakon njezina kraja, omoguće povrat. Sada zakon opet mijenjaju, a rok skraćuju.

“Agencija mora, u roku od 14 dana stupanja na snagu, agencija mora vratiti novac”, najavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. “Ja očekujem da bi, evo, kroz mjesec dana zakon mogao stupiti na snagu”, dodala je Brnjac.

Ne ide to na ruku agencijama koje će za otprilike mjesec i pol morati građanima vratiti oko 30 milijuna kuna.

“Agencije su novce koje su primile od svojih klijenata uplatile u inozemstvo, uplatile su prema svojim partnerima i ti povrati jako sporo dolaze”, objasnio je Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.

No, to neće moći biti izgovor za nevraćanje. Vlada je putničkim agencijama osigurala više od milijarde kuna pomoći.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno