Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Ritz Carlton Yacht i Lučka Uprava Dubrovnik dogovorili novi ‘home port’ za 2021.

Lučka uprava Dubrovnik dogovorila je s kompanijom Ritz Carlton Yacht Collection novi home port koji bi trebao krenuti početkom iduće turističke sezone.  Radi o novoizgrađenom brodu Evrima od 26.500 BT koji je dugačak 190 metara, a može primiti do 300 putnika, prenosi portal Dubrovački dnevnik.

To je luksuzni mali kruzer koji bi prvi put od 2021. godine dolazio u Dubrovnik u home port aranžmanu. Zasad su dogovorena dva ticanja, a uskoro očekujemo i dodatne najave, istaknuo je ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo za Dubrovački dnevnik te dodao kako će uz ovu kompaniju, home port operacije u Dubrovniku vršiti i brodovi koji su i ranije koristili luku Dubrovnik kao home port poput Marella Explorer 2, La Belle de l’Adriatique, Crystal Esprit, Sea Dream I, Sea Dream II te Viking Star. Brod Evrima bi trebala doći prvi put u Dubrovnik sredinom lipnja.

Home port kao strateško opredjeljenje Lučke uprave Dubrovnik

Home port operacije su nam strateško opredjeljenje i to želimo razvijati jer je riječ o putnicima koji najčešće prolaze kroz našu Zračnu luku i ostaju u našim hotelima, naglašava Pezo to objašnjava kako se ne radi o jednodnevnim posjetiteljima na koje je bilo najviše povika u smislu stvaranja gužvi na gradskim prometnicama tijekom ljetnih mjeseci.

Dva kruzera istovremeno u Luci

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković u emisiji novinara Petera Greenberga ‘The Travel Detective’ je najavio kako će u Dubrovnik ubuduće biti dopušteno uplovljavanje najviše dva kruzera istovremeno. Rezultat je to dogovora Grada s najvećim kruzerskim kompanijama svijeta, okupljenim u udrugu CLIA još krajem 2018 godine. No kako se svi uvjeti definiraju barem dvije godine unaprijed, sada dogovorene stavke pregovora ulaze u fazu implementacije.

Problem velikih gužvi zbog istovremenog uplovljavanja i do sedam kruzera s kojih bi u obilazak grada odjednom krenulo i po 10 tisuća putnika, više se neće ponoviti.

U siječnju je zakazan dolazak prvog cruisera s američkim gostima.

Ove godine ostvareno samo 26 kružnih putovanja kruzera

U prvih devet mjeseci 2020. broj putovanja stranih brodova za kružna putovanja u Hrvatskoj manji je za 95,4%, kao rezultat panedmije koronavirusa. Također, broj putnika na tim brodovima u odnosu na isto razdoblje 2019. manji je za 99,5%. Od ukupno 26 kružnih putovanja, 84,6% putovanja ostvareno je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, dok je ostalih 15,4% putovanja ostvareno u Istarskoj županiji.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno