Utorak, 26 rujna, 2023

Rijeka u prošlom mjesecu zabilježila rast broja putnika

Rijeka je ovog ožujka zabilježila rast broja putnika u odnosu na prethodna dva mjeseca, ali i u odnosu na ožujak prošle godine, no radi se još uvijek o niskom broju putnika. Naime, kroz zračnu luku u Omišlju ovog je ožujka prošlo svega 950 putnika, iako je kapacitet dostupnih sjedala značajno porastao u odnosu na prethodne zimske mjesece.

Naime, prvog dana ljetnog reda letenja Ryanair je uveo tri redovne linije prema Rijeci te na svakoj od njih obavio po dvije rotacije, čime je prema i iz Rijeke ponudio ukupno 2.284 sjedala, piše Croatian Aviation.

Treba istaknuti kako na prvim rotacijama popunjenost putničke kabine uglavnom nije visoka, no ostvarene brojke su svakako ispod očekivanja. Naime, kako je 07. ožujka direktor Zračne luke Rijeka, Tomislav Palalić, izjavio za Novi list, očekivalo se da će samo u ožujku kroz ovu zračnu luku proći oko 1.800 putnika, no realnost je drugačija.

29. ožujka Novi list je objavio i brojke s prvih rotacija Ryanaira, na prvom letu iz Charleroija u Rijeku je stiglo 22 putnika, dok ih je iz Rijeke prema Belgiji otišlo 11. Na prvom letu iz Londona stiglo je 50 putnika, a za London otišlo njih 43. Iz Stockholma je u Rijeku sletio Ryanairov zrakoplov s 197 sjedala prevozeći 86 putnika, dok je iz Rijeke put Švedske otišlo njih 54. Na 1.150 dostupnih sjedala na navedenim linijama, ukupno je bilo 266 putnika.

Uz Ryanair, Rijeka je u redovnom prometu bila još povezana s Osijekom i Splitom, te je tu na raspolaganju bilo dodatnih 760 sjedala, dakle ukupno njih 3.044 kroz cijeli mjesec.

Naravno, u obzir treba uzeti i stanje s pandemijom, nesigurnost oko organizacije putovanja, te činjenicu da rat u Ukrajini utječe na potražnju u cijeloj Europi. Također treba napomenuti da se radi o samom početku ljetnog reda letenja, no prema izjavama direktora za Novi list, očekivale su se duplo veće brojke od ostvarenih.

Brojke će ipak značajnije rasti u travnju s obzirom na to da su nastavljeni domaći letovi, Ryanair prometuje na tri spomenute linije, a prema trenutnim informacijama u Rijeku bi se 24. travnja trebala vratiti i Transavia s linijom iz Eindhovena. Doduše, ovaj je avioprijevoznik planirao i raniji povratak, no određeni su letovi otkazani, pa je za sada prvi let najavljen za spomenuti 24.04.

Sutra će, 10. travnja, njemačka Lufthansa obnoviti promet prema Rijeci na redovnoj liniji iz Frankfurta koja će, za sada, prometovati jednom tjedno. Na prvoj je rotaciji najavljen zrakoplov tipa A320neo koji u floti ovog prijevoznika imaju kapacitet između 168 i 180 sjedala, ovisno o konfiguraciji.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno