Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Rezervacija za Uskrs gotovo i nema, postoji samo “obećani” booking

Pandemija utječe i na putovanja, a Europska komisija predložila je uvođenje COVID putovnica. Ovog proljeća, više nego ikada prije na snazi će biti last minute booking. Iako želja za putovanjima nikada nije bila jača, upita ima, ali ne i uplaćenih rezervacija. Za Uskrs u Istri ipak očekuju do 15 tisuća gostiju ili oko polovine broja ostvarenog za Uskrs 2019. godine.

Rezervacija za Uskrs gotovo i nema, postoji samo takozvani obećani booking, onaj koji se bez naknade može otkazati uoči samog dolaska.

– Očekujemo individualce s bližih tržišta, Istra bi tu mogla imati veću prednost. Govorimo o Austriji, Sloveniji, Italiji, ali i to je pitanje jer će više ovisiti o njihovoj situaciji s epidemijom korone, znamo da u ovom trenutku baš i nije najbolje, objašnjava Boris Žgomba, predsjednik Udruge putničkih agencija, HGK.

U Istri će raditi 50-ak većih i manjih hotela.

– Bit će puno otvorenih kampova, što samo potvrđuje da će sva ona mjesta koja mogu ponuditi izolirani smještaj, definitivno i u 2021. biti u trendu, zaključuje Denis Ivošević, direktor TZ-a Istarske županije.

Kako bi zadržale goste u svojim objektima, mnoge će zemlje svaku negativnu konotaciju vezanu uz ostala odredišta, pa tako i Hrvatsku – odmah iskoristiti. Baš kao što je lani, nakon zaraze u nekoliko dalmatinskih klubova, Austrija prionula takozvanom gerilskom marketingu.

– Na pola plakata je bilo austrijsko jezero, a na drugoj polovici Jadransko more, gdje kažu: u austrijskom jezeru je puno čišće i nećete se nabosti na morskog ježinca, kaže Denis Ivošević, direktor TZ-a Istarske županije.

Zato zaposleni u turizmu upozoravaju da komunikacija s tržištima mora biti svakodnevna, jasna i ažurna, i kada je riječ o stanju u županijama i o režimu putovanja.

– Ako neki gost iz Münchena danas želi doći u Poreč trebamo znati što ga čeka po putu, što ga čeka u hotelu, moramo jasno komunicirati da znamo odgovore na ta pitanja. Izravnom komunikacijom, putem call centara, newslettera, medijske komunikacije, raznih karti na svim mogućim web stranicama, rekao je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Važno će biti goste informirati i o sigurnom povratku kući bez karantene. Zato, prema nalogu Ministarstva turizma, regionalne turističke zajednice i zdravstveni zavodi moraju hitno utvrditi i osigurati dodatna mjesta za testiranje i ljudske resurse. 

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno