Srijeda, 4 listopada, 2023

Rekordne brojke ili održivi turizam?

Rekordi, rekordi, rekordi. Godinama smo ih zbrajali i obarali, ali jesu li rekordni brojevi dolazaka i noćenja zaista mjerilo uspjeha u turizmu?

Već i prije pandemije koronavirusa vidjelo se da to nije put kojim Hrvatska treba ići. Dubrovnik su zagušili kruzeri, Plitvička jezera su pucala po šavovima u srcu sezone, u turističkim središtima lokalna infrastruktura sve je teže izdržavala dolazak ogromnog broja gostiju, prometni kolapsi ljeti postali su svakodnevica.

I prije koronakrize, koja je potpuno promijenila svijet putovanja, sve su češća tema bili održivost i turizam koji koegzistira sa zaštitom prirode i ima pozitivne učinke na život lokalnog stanovništva. Hrvatska nakon ovog turističkog usporavanja uzrokovanog pandemijom ima jedinstvenu priliku okrenuti se od masovnosti prema održivijem i zelenijem turizmu.

Održivi turizam znači zaštitu okoliša i resursa s ciljem da turist uživa u očuvanoj prirodi, kulturnoj baštini, lokalnim običajima, ljudima i hrani. S druge strane, turizam je održiv ako od njega cijela lokalna zajednica ima koristi.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno