Petak, 3 veljače, 2023

RegioJet planira proširenje europske mreže noćnih vlakova

Novi vlak za spavanje povezivat će gradove diljem Europe, uključujući Prag, Berlin i Amsterdam. Usluga kreće točno na vrijeme za ljetna putovanja, a ulaznice će biti u prodaji u travnju.

Novi vlakovi za spavanje pojavljuju se u Europi s mnoštvom uzbudljivih novih ruta koje se spajaju kako bi olakšale trend sporih putovanja. Zbog toga je dobro spomenuti zajednički projekt nizozemskog operatera European Sleeper i češkog operatera RegioJet. Dolazi s pogodnostima poput besplatnog pristupa internetu, doručka i besplatne kave.

Vlak kreće iz Bruxellesa u 19 sati po lokalnom vremenu te će se zaustavljati u raznim gradovima, uključujući Antwerpen, Amsterdam, Berlin i Dresden, a zatim stiže u Prag u 10 sati, točno na vrijeme za doručak. Usluga je dostupna i u suprotnom smjeru, a postoji i mogućnost povezivanja s Londonom ako se putnici tijekom puta prebace na uslugu Eurostar. Karte za putovanja u ljeto 2022. bit će puštene u prodaju u travnju, a plan je da vlakovi voze svaki drugi dan.

RegioJet će u međuvremenu pokrenuti i novu uslugu noćnog vlaka. Vlak će voziti na ruti od Praga kroz istočnu Europu preko Przemyśla u Poljskoj do Lviva u Ukrajini, no to je planirano za kasnije ove godine.

Vlak za spavanje RegioJeta najveće je planirano proširenje europske mreže noćnih vlakova posljednjih godina. Državne željeznice u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj i Švicarskoj već su najavile partnerstvo s investicijskim fondom od 605 milijuna dolara (697 milijuna eura), a sve u cilju oživljavanja noćnih usluga.

Prije samo pet godina Deutsche Bahn, njemačka državna željeznica, prodala je sve svoje spavaće vagone, proglasivši ih neisplativim zbog malog broja putnika. Međutim, klimatske promjene i pandemija COVID-19 promijenile su način na koji putnici stižu od točke A do točke B. Čak se može reći da su neka europska putovanja vlakovima brža i od letenja.

Francuska državna željeznička kompanija SNF objavila je ambiciozan plan za pokretanje novih vlakova za spavanje još 2017., a 2020. je pokrenula noćnu uslugu od Pariza do Azurne obale s ulaznicama 29 eura za putovanje od 12 sati.

U prosincu 2021. počela je voziti nova noćna linija između Beča i Pariza preko Münchena, kao i između Züricha i Amsterdama. Međutim, vlak je na svom prvom putovanju 13. prosinca bio većinski prazan zbog zatvaranja u cijeloj Austriji. Očekuje se da će usluga ove godine privući pozornost, s opcijama da vozi i između Züricha i Amsterdama te Mozartovom rutom kroz Salzburg.

Novo doba vlakova za spavanje u Italiji

Novo doba vlakova za spavanje dolazi u Italiju u prosincu ove godine i to s noćnom rutom koja planira povezivanje Züricha i Rima. U Italiji se 2023. planira i pokretanje nove usluge Orient Express koja predstavlja luksuzniju opciju za noćno putovanje. Sljedeće se godine očekuje još jedna linija između Beča i Pariza koja putuje preko Berlina i Bruxellesa. Također, noćni vlakovi počet će prometovati između Züricha i Barcelone od prosinca 2024. godine.

Švedska je 2020. objavila da planira uvesti novu međunarodnu usluga noćnog vlaka prema Njemačkoj i Belgiji do kraja te godine. Nova ruta povezivala bi švedske gradove s Hamburgom i Bruxellesom, omogućujući tako brze veze sa srednjom Europom i Velikom Britanijom, piše Travel-advisor.eu.

Francuski željeznički start-up Midnight Trains još je jedna kompanija koja opslužuje rastuću frakciju putnika koji putovanje zrakoplovom žele zamijeniti za sporo i održivo putovanje željeznicom. Do 2024. godine planiraju povezati Pariz s odredištima poput Kopenhagena, Rima i Porta. Njihova željeznička usluga nešto je luksuznija u odnosu na državne usluge. Opisan kao “hotel na tračnicama”, vlak će imati restoran i bar, kao i privatne sobe u hotelskom stilu.

Vlak za spavanje od Češke do Hrvatske

Novi niskotarifni noćni vlak između Praga i hrvatske obale krenuo je u ljeto 2020. godine. Postao je toliki hit da su povećali uslugu pa je vlak vozio svake noći. U prvim tjednima prodano je više od 30.000 karata, a neki su vlakovi bili u potpunosti popunjeni zahvaljujući kartama po cijeni od 22 eura u jednom smjeru.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno