Subota, 25 ožujka, 2023

Rapski turizam u suradnji s platformom IQM Destination uspješno prevladava izazove pandemije

Primjenjujući protokole i prateći zadovoljstvo gostiju te surađujući s platformom IQM Destination, Rab je ostvario izvrsne rezultate u 2021. godini. U razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2021. godine, u odnosu na 2020. godinu, ukupna kvaliteta destinacije iznosi visokih 91 %. Integrirano upravljanje kvalitetom u destinaciji pokazalo je sjajne rezultate, a kvaliteta je zadržana unatoč neočekivanom povećanju broja posjetitelja tijekom turističke sezone 2021. godine.

Rab je u 2021. godini od posjetitelja dobio 4,200 recenzija više nego prethodne godine, što je dobra vijest, a i potvrda da se povećao broj posjetitelja, od kojih je većina dala najvišu ocjenu.
Kako funkcionira praćenje kvalitete i detekcija koje su dobre, a koje lošije točke turističke destinacije?
Kako bi se kreirala ukupna kvaliteta proizvoda i usluga IQM Destination tim prije svega prikuplja podatke putem različitih platform – Google Mapsa, Facebooka, Airbnba, Bookinga – a potom radi analizu i ukazuje na dobre i loše točke u destinaciji te izrađuje strategiju i postavlja standard za destinaciju.

IQM Destination je projekt koji ima za cilj podizati kvalitetu usluge u brojnim segmentima turističke ponude. Profesionalci IQM Destination projekta uz aktivnosti savjetovanja, svake srijede za svoje dionike – ugostitelje, vlasnike i menadžere hotela, proizvođače, voditelje turističkih atrakcija te direktore turističkih zajednica i ostale profesionalce u turizmu, putem Zooma organizira besplatne edukacije. Razmjena je to iskustva i edukacija kojoj je cilj podizanje kvalitete u poslovanju. Teme su atraktivne, a radionice izuzetno dobro prihvaćene te praćene iz svih krajeva Hrvatske, piše Turizmoteka.

Recenzije imaju vrlo važnu ulogu u upravljanju kvalitetom destinacije, a njihovo praćenje osvještava koje su posjetiteljeve želje, potrebe i očekivanja te na temelju osvrta možemo vidjeti što treba napraviti kako bismo podigli osjećaj zadovoljstva destinacijom na višu razinu. Važno je istaknuti da prilikom odluke o odabiru smještaja ili odlaska u restoran suvremeni turist prvo pogleda recenzije određenog objekta. Stoga su dobre recenzije ključne jer su jak alat u prodaji i marketingu.

Upravo iz tih razloga IQM Destination tim kreira standarde koji su izrađeni kako bi usmjerili pažnju dionika na očekivanja modernog turista u destinaciji koju posjećuje. Primjerice standardi za ugostiteljske objekte uključuju bogat izbor lokalnih specijaliteta. Zato fokus treba staviti na rapske gastronomske perjanice poput sušene hobotnice, crnog rižota od sipe, rapsku tortu, ali i poseban sastojak minijaturni grah Rapski zelenčić koji raste samo na Rabu. Visoke ocijene, uz ljubaznost, donose i besplatna Wi-Fi mreža, educirano osoblje, više od 25 % udjela namirnica i napitaka lokalnih specijaliteta, visoka kvaliteta usluge min. 8/10, izbor vegetarijanskih jela bez glutena i bez laktoze.

Misija IQM Destination projekta je pomoći dionicima kroz savjetovanja, edukacije i informiranje, poticati dionike na izvrsnost te tako kreirati konkurentne destinacije i kvalitetne proizvode i uslugu. Rab je prepoznao važnost integriranog upravljanja destinacijom, stoga se u narednim sezonama može očekivati još detaljnije praćenje zadovoljstva turista, ali i unaprjeđenje svakog od segmenata gdje ima mjesta za poboljšanje i napredak.

„Navike gostiju se mijenjaju i njima se moramo prilagođavati. Sve je više gostiju koji žele kušati lokalne proizvode, paze na prehranu, vole prirodu, znatiželjni su i stalno istražuju, pretražuju informacije, žele imati isplanirani svaki trenutak na odmoru, jer to je ritam u kojem žive. Rušimo i predrasude o segmentu gosta najviše kvalitete, i njemu je važan destinacijski management, da osjeti da je došao u kvalitetnu destinaciju, u kojoj stanovnici kvalitetno žive, radosni su, zadovoljni životom u svome gradu. To gostu stvara osjeća sigurnosti, dobre energije i zadovoljstva.

Dakle, i gosti 5 zvjezdica žele okusiti našu lokalnu hranu, upoznati naše ljude, naše navike, tradiciju, otići na vrhunsku masažu s prirodnom hrvatskom kozmetikom, otići na izlet na jahanje, s gliserom na cjelodnevni izlet na naše otoke, obići nacionalne parkove. Uvijek je važno za cijenu koju ponudimo gostu da imamo kvalitetan odnos prema usluzi koju pružamo. Ako smo tu korektni, imamo znanja i odličnu uslugu i proizvod, imamo visoke ocjene online reputacije, nagrade u struci, certifikate kvalitete, kvalitetnu promociju, tada smo apsolutno konkurentni. Ali još jedan detalj, nikada baš nikada se ne smijemo zaustaviti, jer konkurencija stalno radi i tjera nas da budemo agilni, inovativni i stalno kreiramo nove ideje i sadržaje u našu ponudu“, ističe tim IQM Destination s kojim u suradnji TZ Rab i dalje podiže ljestvicu kvalitete destinacije.

„Rapski turizam, s tradicijom od 132 godine, uspješno prevladava izazove pandemije i nesigurnosti, koje su u ovakvim trenucima neminovni. Svi djelatnici u turizmu su pokazali i u prošloj godini kako se itekako znaju uhvatiti ukoštac s novim situacijama, koje često ne idu u prilog turističkoj sezoni. Upravo su svi oni – od iznajmljivača, hotelijera, obrtnika pa do djelatnika u javnim službama, i u prošloj godini dali svoj obol, kako bi se naši turisti osjećali čim bolje i ugodnije u našoj destinaciji. Suradnja je ključna za uspješnu destinaciju, a upravo će kroz suradnju s privatnim i javnim sektorom Ured Turističke zajednice grada Raba i dalje raditi na postizanju čim boljih i optimalnijih rezultata destinacije – kako fizičkih pokazatelja, tako i onih održivog razvoja, zbog čega je prepoznata i suradnja na projektu IQM Destination Rab.“, navela je direktorica Ureda TZG Rab, Ivana Matušan.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno