Utorak, 29 studenoga, 2022

Putovanja više nikad neće biti ista – “Putnici su se promijenili…”

Je li u turizmu i svijetu putovanja povratak na “staro normalno” uopće moguće, ili su novi protokoli i ponašanja putnika nešto s čime ćemo nastaviti živjeti i kad pandemija koronavirusa prođe? Na to su pitanje jučer na prvom panelu Dana hrvatskog turizma, koji se održavaju u Župi Dubrovačkoj, pokušali odgovoriti gosti iz vodećih svjetskih turističkih kompanija, piše Jutarnji list.

Dimitris Nicolaides, CEO Atlantic Hotels, Tommy Serban, direktor u TUI Nordic, Evelina Hederer iz Expedije i Paul Bixby iz EasyJet Holidays, složili su se u jednom – čak i kad pandemija jednom prođe, svijet putovanja neće više biti isti jer su trendovi koje je ona pokrenula nepovratni.

– Turizam je grana koja se uvijek oporavi i dočeka na noge. Sljedeća godina, 2022., će biti godina oporavka, ali putnik, klijent se promijenio. Digitalizacija, koja je bila važna i prije, u pandemiji je doživjela strelovit uspon i to se sigurno neće vratiti na staro. Putnika će i dalje zanimati zdravstvena situacija u destinaciji u koju putuje, što prije nikad nije bio slučaj. I najviše od svega, važna mu je fleksibilnost – želi biti siguran da će u slučaju problema ili promjene u pravilima na destinaciji moći dobiti povrat svog novca – rekao je Nicolaides.

Evelina Hederer istaknula je kako su turističke kompanije, pa tako i Expedia, naučili više slušati svoje klijente i pratiti što žele. Pokazalo se, primjerice, da su putnici odlično reagirali na reklame u kojima osoblje hotela ili posada aviona nosi masku. Devet od deset putnika željelo je znati da se u destinaciji u koju putuje pridržavaju propisanih mjera.

Paul Bixby iz EasyJeta istaknuo je kako je, prema njihovim istraživanjima, 64 posto turista izjavilo da više ne bi bukiralo putovanje za koje ne mogu dobiti povrat u slučaju problema.

Sudionici panela složili su se da je sljedeća godina ključna, i naglašava da se već vide trendove koji tome idu u prilog. Hrvatska u tome, smatraju, posebno dobro stoji.

– U jeku pandemije putovanja su se rezervirala u zadnji čas, zbog nesigurnosti, sada se prosjek već povećao na 90 dana prije putovanja. To pokazuje da se vraća povjerenje u normalizaciju tržišta i svijeta putovanja – istaknula je Hederer.

Uoči panela okupljene je pozdravio direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, koji je istaknuo da imamo razloga za veliko zadovoljstvo sezonom koja je iza nas, a posebno je zahvalio djelatnicima u turizmu koji su, kako kaže, “iznijeli sezonu na svojim leđima”.

Tradicionalni susret turističkih djelatnika te svih dionika u turističkom sustavu Republike Hrvatske – Dani hrvatskog turizma (DHT) u organizaciji Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore, započeo je danas u Župi Dubrovačkoj, a traje do sutra kad će biti uručene godišnje turističke nagrade.

U sklopu prvog dana ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i predsjednik ADAC-a za turizam Karlheinz Jungbeck, potpisali su Memorandum o razumijevanju sa svrhom intenziviranja dosadašnje suradnje.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno