Subota, 1 travnja, 2023

Putničke agencije zabilježile 70% pada prometa u odnosu na 2019..Za sljedeću godinu očekuju nastavak potpora

Putničke agencije-članice udruge UHPA u deset mjeseci 2021. zabilježile su pad prometa od oko 70 posto u odnosu na 2019., što je nešto malo bolje od 90-postotnog pada u 2020., a zbog toga i nastavka utjecaja pandemije na poslovanje bar do travnja 2022. očekuju nastavak mjera pomoći za očuvanje radnih mjesta, piše Privredni.hr.

Istaknuo je to na godišnjoj skupštini udruge predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Tomislav Fain, koji je naveo i da je udruga, unatoč svim izazovima pandemije i uz štedljivost, uspjela odraditi sve aktivnosti te i povećati redovito članstvo za par agencija, na njih ukupno 234, kao i broj pridruženih članica s 98 prije pandemije na 106.

“Pet agencija je otišlo u stečaj tijekom pandemije, a od sadašnje 234 članice dvije su u blokadi, što nam je žao, ali se to dogodi i u redovnim uvjetima poslovanja. Dobro je da je većina opstala u pandemiji, što ne bi mogli bez mjera Vlade, na čemu smo zahvalni. S obzirom da su mnogi iscrpili razne financijske mogućnosti, od kredita do prodaje imovine, te su nam mjere potrebne i dalje, bar do travnja 2022. kako bi preživjeli do proljeća, kada ipak očekujemo neki promet”, naglasio je Fain.

No, i promet će u 2022.  otežan ako se pandemija ovako nastavi, kao što je otežan i sada s pogoršanjem epidemiološke slike diljem Europe, posebice u rezervacijama i uplatama skijanja i zimskih odmora preko agencija, što je dobro krenulo jesenas, a sada je zastalo.

Cijepljenje i covid potvrde Fain je označio važnim za povratak putovanja, pa tako agencije dobivaju i upite za 2022., ali je i dalje dosta neizvjesnosti.

“Nadamo se određenoj stabilizaciji prometa i vraćanju povjerenja putnika, ali bez mjere Vlade nećemo moći, oko čega i pregovaramo s resornom ministricom i ministrom rada te vjerujemo da će pomoći i zbog važnosti agencija za hrvatski turizam”, poručio je Fain.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno