Utorak, 26 rujna, 2023

Putničke agencije traže pomoć povrata uplaćenog novca dobavljačima za neostvarena putovanja

Putničke agencije najteže su pogođeni dio turističke i industrije putovanja u Hrvatskoj, posla većina njih gotovo i nema već mjesecima, a da bi opstale treba im financijska pomoć države i stoga traže hitne mjere pomoći, poručili su u utorak iz Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA).

Poslovanje i opstanak putničkih odnosno turističkih agencija krajnje je ugroženo i na to upozoravamo od početka koronakrize, kao i na to da bez državne pomoći većina agencija ne može opstati. Stoga od Vlade tražimo određene mjere samo za agencije kao što su ih donijele i druge države-članice EU-a”, objašnjava predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.

“Potpore za očuvanje radnih mjesta pomogle su, kako dodaje, agencijama zadržati djelatnike. Kaže da su se kriteriji prilagođavali stvarnim potrebama i zahtjevima agencija, no Fain kaže da “tu neće stati”.

Otkriva pritom da je o problemima agencija krajem prošlog tjedna razgovarao i s ministricom Nikolinom Brnjac, kao i obeštećenju agencija i organizatora putovanja koji su se zbog pandemije našle u najtežoj situaciji.

Tom su prilikom razgovarali o produžetku potpora za očuvanje radnih mjesta do proljeća 2021. godine, financijskoj potpori kroz dodjelu bespovratnih sredstava te namjenskim zajmovima uz subvencioniranu kamatnu stopu za likvidnost.

“Iznimno važna za poslovanje turističkih agencija je i pomoć u povratu novčanih sredstava koja su uplaćena dobavljačima za nerealizirana putovanja i odavno nisu na računima agencija, kao i ugovaranje osiguranja jamčevine za slučaj nesolventnosti organizatora paket aranžmana. To je jedan od glavnih uvjeta vraćanja povjerenja putnika i budućnosti organiziranih putovanja”, kaže Fain.

Podsjeća i da su agencije posljedice pandemije na poslovanje osjetile najranije od svih u turizmu, točnije već početkom godine kada su stigli prvi otkazi gostiju s azijskih tržišta, da bi naknadno zbog nacionalnih i međunarodnih ograničenja i preporuka nadležnih tijela o zabrani kretanja i putovanja, uslijedio otkaz gotovo svih domaćih i međunarodnih organiziranih putovanja u 2020.

“Računamo i na solidarnost ostalih dionika i očekujemo da se tijekom glavne turističke sezone cijene ulaznica za nacionalne parkove i kulturne ustanove ne povećavaju te da se obustave trenutna ograničenja broja putnika na putničkim brodovima”, zaključio je Fain.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno