Srijeda, 4 listopada, 2023

Putnici bijesni, aviokompanije ne vraćaju novce

Mnogi putnici su se radovali svom odlasku na godišnji odmor, ali korona je poremetila planove svima,letovi su otkazani, pa tako i putovanja. 

Tako su ostali bez putovanja a čini se i bez novca, budući da do danas nisu dobili povrat novca za neostvarena putovanja tijelom travnja i svibnja.

Agencija za civilno zrakoplovstvo izvještava da su za 2020 godinu primili 278 prigovora koji se odnose na duže kašnjenje leta, otkazani let i uskraćeni ukrcaj. Ova brojka uključuje i one putnike koji su tražili refund. Niti jedna aviokompanija nije odbila refundirati goste, samo traže malo više vremena budući da su zatrpani poslom.

Ukupno je riješeno 98 prigovora, što znači da su kompanije odlučile refundirati iznos neiskorištenih karata.    Zakonski aviokompanije nisu dužne isplatiti određenu novčanu naknadu, ako je do otkazivanja došlo zbog nepredviđenih okolnosti kao što je pandemija, ali su dužni refundirati novce za neiskorištenu kartu.

Uredba Eu 261/2004 nalaže prijevoznicima, putničkim agencijama (posrednici), da ponude putnicima izbor između refunda ukupnog iznosa i putnih vaučera za druge destinacije i drugi period, ako dođe do otkazivanja leta.

Da bi ostvario povrat putnik mora poslati pritužbu u pisanoj formi najkasnije 30 dana od otkazanog leta, ako ne dobije nikakav odgovor, onda slučaj preuzima Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo. Postupak traje i nekoliko mjeseci budući da Agencija mora kontaktirati prijevoznika i s njim proći svu dokumentaciju.

Naravno uvijek je lakše dobiti povrat novca ako ste kartu kupili izravno od prijevoznika odn,aviokompanije, nego preko posredničke agencije. Posredničke agencije po primitku zahtjeva za povrat novca, moraju prvo kontaktirati prijevoznika. Zaprimljeni zahtjev aviokompanije stavljaju na listu čekanja, odobrenje šalju agenciji, koja po tom odobrenje šalje kupcu.

Problem su agencije Bravofly i eSky koje ne odgovaraju klijentima, odn,ignoriraju zahtjeve za povrate. Jedino što putnik može učiniti je da ne odustane od potraživanja, koliko god to dugo trajalo.

Ako sada planirate putovanje najbolje je karte kupiti najranije tri tjedna prije puta, iako će cijena biti veća. manja je mogućnost otkazivanja leta. Mada ni to nije garancija putniku, da će u doba korone, stići na svoje odredište za koje je platio kartu. 

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno