Srijeda, 29 ožujka, 2023

Putne navike koje smo stekli u pandemiji, zadržat ćemo i nakon nje

Govoreći na otvaranju ITB Berlin Convention 2022 o budućem globalnom putovanju, Peter Kautz,MD of Statista Q , rekao je da će mnoge navike putovanja koje su se pojavile zbog pandemije koronavirusa ostati čak i nakon što se infekcije smire. Također je predvidio da će promet dostići razinu prije pandemije 2023. godine.


Kautz nije mogao dati izjavu o potencijalnom budućem utjecaju rata u Ukrajini. Međutim, naglasio je da je trenutno pogođeno oko osam posto globalnih putovanja u ratnom području. U Europi je taj udio bio oko 43 posto, zbog gubitka tržišta putovanja u obje europske zemlje. S 3,2 posto na globalnoj razini i 35 posto u cijeloj Europi, utjecaj na putovanja izvan ratne zone bio je nešto manji, piše Turizmoteka.

Čak i nakon pandemije, na temelju prethodnih iskustava s naftnim, financijskim i terorističkim krizama, Kautz nije očekivao trajni utjecaj na ponašanje na putovanju. Međutim, očekuje promjenu osobnih putnih navika. Jedna od dvije osobe vjeruje da će čak i nakon ukidanja ograničenja u nekim područjima stvari i dalje biti drugačije nego prije pandemije. To se, na primjer, odnosilo na Njemačku, gdje je potražnja za domaćim putovanjima porasla za 50 posto u usporedbi s 2019. Istodobno, ispitanici u Njemačkoj, SAD-u i Velikoj Britaniji rekli su da namjeravaju potrošiti više na putovanja nego prije.

Ono što se također promijenilo je vremenski odmak između rezervacija i polazaka. Većina rezervacija sada je napravljena između jednog i četiri tjedna prije samog putovanja. Nakon svog iskustva tijekom pandemije, kupci su sada očekivali veću fleksibilnost, te transparentnija i ujednačena pravila kada su u pitanju povrati novca. Sukladno tome, porastao je interes za osiguranja.


Nasuprot tome, pandemija je imala mali utjecaj na online rezervacije. Kautz je rekao da oni sada čine 76 posto, bez posebno oštrog porasta u posljednje dvije godine. Klimatske promjene nisu imale značajan utjecaj na ponašanje na putovanju. Iako je više od 60 posto kupaca očekivalo da će to imati utjecaja, samo je 25 posto promijenilo svoje navike u skladu s tim. Je li to bilo zato što tržište ima malo za ponuditi ili zato što djela još nisu slijedila riječi, Kautz nije mogao reći.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno