Subota, 23 rujna, 2023

Pustolovni turizam – buduća okosnica domaće turističke ponude?

Pustolovni turizam drži distancu

Koronakriza ostavila je posljedice i na segment pustolovnog turizma, struktura gostiju se promijenila u korist domaćih turista. Osjetno su manje pogođene destinacije koje ne ovise o avionskom prometu, poput sjevernog Jadrana i kontinenta. Na čelu Vijeća Zajednice pustolovnog turizma Hrvatske gospodarske komore je Iva Bencun. Iz Vijeća poručuju kako su uvjereni da će upravo taj segment ponude postati jedan od osnovnih proizvoda domaćeg turizma, uz pomoć ciljanih potpora za daljnji razvoj i promociju.

Odmah poslije lockdowna jako puno domaćih gostiju imalo je potrebu boraviti u prirodi i baviti se fizičkim aktivnostima kojima možda nikad prije nije. U tom smislu COVID je pozitivno utjecao i nadamo se da smo time stekli neke nove klijente, jer domaće tržište ćemo morati jačati kao bazu

predsjednica Zajednice pustolovnog turizma HGK Iva Bencun

Aktivni i pustolovni turizam više se odvija u vansezonskom periodu. Zbog toga dobri rezultati u srpnju i kolovozu nekima nisu puno ni značili. Korona nameće nova pravila ponašanja i u turizmu. Najvažnije pravilo socijalne distance i provođenja vremena na otvorenom, idu na ruku pustolovnom turizmu, kao i kampingu ili nautici. U tome se vidi priliku da se ponuda tih segmenata dodatno razvije i postane okosnica domaćeg turizma, ali i naglašava da će se to teško postići bez usmjerenih državnih mjera.

  • Rješavanja sredstava premošćenja za likvidnost. Puno članova nije još dobilo rješenja HAMAG-a i HBOR, a prijave stoje od svibnja, ili su dobile automatske odbijenice jer su kao agencije označeni kao jako rizična djelatnost
  • ciljane bespovratne potpore za daljnji razvoj i promociju
  • sniženje cijena ulaznica za nacionalne parkove i parkove prirode za programe u organizaciji hrvatskih agencija

Hrvatska je među vodećim svjetskim pustolovnim destinacijama

U prilog njenom razmišljanju idu i podaci iz “Indeksa razvoja pustolovnog turizma 2020”. Svjetska udruga pustolovnog turizma (ATTA), izračunava parametre prema kojima je Hrvatska ove godine zauzela prvo mjesto po konkurentnosti među top 5 destinacija u regiji Istočna Europa i Središnja Azija, te 11. mjesto među 163 zemlje u kategoriji pustolovnih destinacija u razvoju.

Jedan od najvećih promotora na planu pustolovnog turizma je i biciklistička utrka CRO RACE. Prizori prirodnih ljepota i kulturne baštine emitiraju se oko 400 sati u 190 zemalja. Umjesto ovog listopada, održat će se od 28.9. do 3.10.2021.

IZVOR: hgk.hr

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno