Pulski ugostitelji zapalili svijeće ispred Gradske palače

53

Zabrana kretanja među županijama od 23. prosinca nije jedina novost. Vlada je poslodavcima i sindikatima predložila da radnike šalju na godišnji odmor tijekom blagdana, a radnicima da odmor provedu kod kuće. Uz to kafići, restorani, teretane, ostaju zatvoreni do 10. siječnja.

Tko god može – neka uzme godišnji odmor i neka ne putuje, preporuka je Vlade sindikatima i poslodavcima. Tko ne može na godišnji – neka radi od kuće. Poslodavcima prijedlog nije mrzak. “Poslodavci trebaju prakticirati svugdje gdje postoji suglasnost između radnika i poslodavca i gdje je to moguće, gdje se time neće ugroziti nužni radni procesi i oni gospodarski procesi koji se odvijaju. Nitko nikome ništa ne oduzima, ali racionalno je da se svi ponašamo racionalno!”, poručuje Damir Zorić, direktor HUP-a.

Ispred gradske palače u Puli okupili su se ugostitelji i pale svijeće. Alida Del Bianco, ugostiteljica iz Pule za Dnevnik.hr objasnila je zašto prosvjeduju. Komentirala je i mjere za ugostitelje i je li pomoć Vlade dovoljna.

“Mi želimo pokazati svoje nezadovoljstvo. Želimo senzibilizirati javnost i Gradsko poglavarstvo da nas primi i da zajednički nađemo rješenje. Problem između nas i Grada je taj da mi više ne možemo pokrivati naše zakupe, sva davanja, spomeničke rente i sve ono što se nagomilalo u zadnjih deset mjeseci. Tražimo dijalog”, rekla je i zaključila Del Bianco.

”Mjere za očuvanje radnih mjesta Vlade jesu dovoljne, ali mi smo poduzetnici, imamo hladne pogone, imamo troškove, mi se jednostavno gasimo i nestajemo. Danas palimo lampione da se vidi malo svjetlosti u gradu, ali ne vidim izlaz, ako zajedno ne sjednemo i pronađemo rješenje”.

Sve rezervacije u jednom hotelu u Fužinama otkazane su. Nema dočeka, nema gostiju, pa nema smisla niti da ostaju otvoreni.

“Prošao je u prodaji i onaj puni aranžman sa svim živim sadržajima i do danas je trajao optimizam da će nas pustiti da odradimo barem jedan dio toga, međutim došlo je do zatvaranja hotela”, rekao je Andrej Kauzlarić, vlasnik hotela.