Subota, 23 rujna, 2023

Prvi hrvatski virtualni restorani. Trend nastao puno prije korona virusa

Virtualni restorani postali su trend puno prije pandemije korona virusa, ali upravo je pandemija, s lockdownima, krizama i sve nepodnošljivijim troškovima hladnog pogona stvorila idealne uvjete za njihovu eksploziju.

Virtualne restorane stvorilo je rastuće tržište dostave. Ljudi su počeli iznajmljivati kuhinje (vidi dark kitchens) i kuhati isključivo za dostavu, ali na dostavnim servisima i internetu sve izgleda kao da naručujete iz pravog restorana. Sve, od brendinga do promjene menija i marketinga, funkcionira kao dostava iz pravog restorana a ne iz cateringa ili tvornice hrane. Samo što tog restorana fizički nigdje nema.

Prednosti ovog modela su očigledne. I nije neobično da je u prvom, a posebno u drugom valu pandemije, masa restorana posegnula upravo za ovim modelom. Prvi virtualni restoran u Hrvatskoj u ožujku je napravio tim bistroa Pod Zidom. Razvili su poseban koncept i meni koji nije imao veze s njihovim fizičkim restoranom, nazvali ga Bistro 5 i za njega kuhali odvojeno od dostave svog restorana.

Jedan od prvih virtualnih restorana u Hrvatskoj pojavio se i u Crikvenici, a ekipa Igora Čimbura koja je napravila hitoidni SoHo Sushi i restoran Hanami, sada pokreće nešto novo na ovom području: seriju virtualnih restorana, precizno ciljanih na mlađu publiku, s najjednostavnijim formatima i žanrovima koji podsjećaju na najpopularnije američke fast food lance. Svi su već dostupni na Woltu, uskoro bi trebali stići i na druge platforme.

Njihov prvi virtualni restoran Cali burger posvećen je samo burgerima (s dva priloga), Ribs 4 Cribs kako ime govori je specijaliziran za kućnu dostavu rebrica, a Dixie Chicken se bavi pohanom piletinom. Čimbur i njegovi suradnici najavljuju da će uskoro lansirati i nove koncepte. 

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno