Petak, 22 rujna, 2023

Projekt urbanog turizma TZ grada Zagreba

U Zagrebu kreće novi umjetnički projekt koji predstavlja jednu sasvim drugačiju uličnu izložbu, ali i zanimljiv urbani turistički sadržaj.

U organizaciji umjetničkog kolektiva Udruge Preuredi moju pumpu Pimp my Pump ) koja stoji iza ljetne manifestacije Art park i Turističke zajednice grada Zagreba, ovaj vikend počinje novi projekt pod nazivom Ulični triptih, koji će tijekom 2021. godine obogaćivati zagrebačke ulice pravim malim street art remek djelima. 

Riječ je o jedinstvenom cjelogodišnjem programu uličnih izložbi koji će ponuditi presjek aktualne domaće street art scene. U sklopu projekta, ulični paneli postat će „živo” slikarsko platno, ulica privremeni umjetnički atelje, a odabrani umjetnici svoj će rad imati prilike izložiti kroz jedinstvenu formu „izložbe u promjeni”.

Postav Uličnog triptiha mijenjat će se u ciklusima – svaka tri mjeseca na panelima će osvanuti tri nova umjetnička rada s potpisom različitih hrvatskih autora. Također, kao dodatni zanimljiv element, jedna od tri lokacije svaki put će biti drugačija. 

S idejom skretanja misli od neizvjesne stvarnosti, potresa i svih njegovih vidljivih posljedica te sa željom da se uz pomoć kista i spreja osvježi centar grada, nadamo se da će novi izložbeni koncept uljepšati pogled na zagrebačke ulice i razvedriti svakodnevicu Zagrepčanima”, izjavili su organizatori ovim povodom. 

Kroz naš novi projekt Ulični triptih želimo pokazati da kist i sprej ne znače uvijek vandalizam, već da oni mogu stvoriti istinsku vizualnu umjetnost na javnim prostorima, ističe direktorica TZGZ-a, Martina Bienenfeld te dodaje: “Povezali smo se s najznačajnijim predstavnicima domaće street art scene te će svaka tri mjeseca novi umjetnici ostaviti svoj autorski trag izražavajući se putem različitih stilova i formi. Tako ćemo, kroz Ulični triptih, na određenim lokacijama u našem gradu, od kojih je naš Centar za posjetitelje uvijek središnja lokacija, stvoriti cjelogodišnju atrakciju te prenijeti pozitivne poruke uređenjem urbanog okruženja na suvremeni način.“

Urbani turizam definitivno obogaćuje našu turističku ponudu i mladim putnicima nudi jedan drugačiji pogled na život u našim gradovima i na našu kulturu” istaknula je ranije Andreja Smole voditeljica odnosa s javnošću Pimp My Pump projekta, te dodala kako osim klasičnih kulturnih sadržaja, poput muzeja i  spomenika, ulična umjetnost daje uvid u trenutnu situaciju društva. Kroz ovu sferu umjetnosti turisti mogu osjetiti kakav je puls grada u svakodnevici, bez pretvaranja i truda da se prikažemo u najboljem svjetlu već onakvima kakvi zaista jesmo.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno