Subota, 10 lipnja, 2023

Prohibicija u Hrvatskoj? Ugostitelji u panici. Stožer ne odstupa.

Prohibicija kao nova mjera?

Prohibicija, radno vrijeme, smanjena glazba, ukidanje plesnih podija…mjere koje ugostitelje bacaju u očaj.

Rad kafića najkasnije do 22 sata, glazba ne glasnija od 65 decibela, isključivo sjedeća mjesta, uklanjanje plesnih podija- mjere europskih država uoči zime. Njemačka ide i korak dalje. Angela Merkel najavila je i moguću zabranu točenja alkohola u ugostiteljskim objektima.

Hoće li i kako raditi naši barovi i restorani ovu jesen i zimu, Stožer razmišlja. Odgovor bi već sutra trebao biti donekle jasan.

Uz prohibiciju tu se razmišlja i o zabrani pušenja u zatvorenim prostorima. Zakazan je sastanak predstavnika ugostitelja i turizma s predstavnicima Nacionalnog stožera, epidemiologa i resornih ministarstava.

Novi val virusa

S obzirom na strah od novog vala epidemije, traže se načini kako što manje biti u zatvorenom. O tome ovisi i Advent, centralni zimski događaj. Naime, jedan od prijedloga je i da se većina događaja odvija na otvorenom, uz korištenje popularnih grijalica. Kako će na takav prijedlog reagirati ugostitelji, ostaje vidjeti.

Smanjenje širenja aerosola moguće je smanjenjem glasnoće glazbe, odnosno snižavanjem decibela na razinu glasnoće prosječnog ljudskog razgovora.

No, hrvatske i europske ugostitelje najviše brine prohibicija. Već prije Njemačka je najavljivala zabranu točenja alkohola, no nakon određenog sata. Prohibicija se odnosila na situaciju ako prosječni broj dnevno zaraženih u 14 dana prijeđe 35 na 100.000 stanovnika.

Iz Udruge ugostitelja upozoravaju da bi takva odluka doista bilo plodno tlo za razvoj sive ekonomije. Nema toliko nadležnih tijela koji bi mogli popratiti sve ugostiteljske objekte, te se iz Udruge nadaju da do ovakvih mjera u Hrvatskoj neće doći. Ilegalno točenje pića iza zatvorenih vrata doista nije smjer u kojem Hrvatska želi krenuti.

Stroge mjere traže hitne intervencije

Smanjenje PDV-a jedan je od zahtijeva koje ugostitelji stavljaju pred Institucije. Primjera radi, barovi ako naprave promet od 3 mlrd. kuna, država od toga utrži 600 mil.kuna. Stoga vide rješenje za svoje brige u smanjenju PDV-a na piće, a državu bi to stajalo samo 300 milijuna.

Također, smatraju da za realizaciju epidemioloških mjera treba stvoriti preduvjete. Što ako virus mutira i ovo potraje godinama? Treba se pripremiti za novi način života, a trenutno preduvjeta za to nema. Europski novac bi trebalo preusmjeriti u tom smjeru, izjavio je predsjednik Udruge ugostitelja Medak.

Mjesta gdje se više ljudi druži a koji nisu inače u bliskom kontaktu najrizičnija su skupina, prema mišljenju epidemiologa. Stoga su barovi, kafići, klubovi doista najopasnija mjesta za širenje virusa. Zbog toga treba posebno voditi računa o organizaciji njihova rada.

U zatvorenim prostorima virus se širi jako brzo, stoga u hladnijim danima trebale bi se razraditi sve mjere da ne dočekamo ovu zimu nespremni.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno