Petak, 22 rujna, 2023

Program za oporavak turizma – Tourism Recovery Tracker

Sve veći broj zemalja širom svijeta ublažava ograničenja putovanja. Stoga je Svjetska turistička organizacija pokrenula novi program za praćenje oporavka turizma. – Tourism Recovery Tracker program je za podršku globalnom turizmu.

Tracker je najavljen na 112. zasjedanju Izvršnog vijeća UNWTO-a u Tbilisiju u Gruziji. U svrhu zajedničkog usmjeravanja održivog i odgovornog oporavka turizma od utjecaja pandemije.

Program je zamišljen kao opsežna nadzorna ploča za turizam. Rezultat je partnerstva međunarodnih organizacija i privatnog sektora. Pokriva ključne pokazatelje turističke uspješnosti. Poredane su po mjesecima, regijama i podregijama, te omogućava usporedbu oporavka sektora u cijelom svijetu i industrijama u stvarnom vremenu.

“Tracker” program prikuplja sve relevantne podatke pružajući vladama i privatnim poduzećima mogućnost praćenja oporavka turizma na globalnoj i regionalnoj razini. Također pruža informacije o glavnim destinacijama za međunarodni turizam.

Tako se na jednom mjestu nalaze podaci o međunarodnim dolascima, kapacitetu sjedala na zračnim linijama, rezervacijama zrakoplovnih putovanja. Može se pretraživati podaci o rezervacijama hotela, stopama popunjenosti i potražnja za kratkoročnim najmovima.

Program je besplatan i informativan.

UNWTO-ov Tourism Recovery Tracker program dostupan je besplatno i zajednički je napor skupine partnera. Uključuje Međunarodnu organizaciju civilnog zrakoplovstva (ICAO), ForwardKeys, STR, Sojern i AIRDNA.

Prema UNWTO, pad potražnje za međunarodnim putovanjima do lipnja 2020. doveo je do gubitka od čak 440 milijuna međunarodnih dolazaka. To je u novcu oko 460 milijardi američkih dolara prihoda od međunarodnog turizma. To je otprilike pet puta veći gubitak u prihodima od međunarodnog turizma od onog 2009. godine usred globalne financijske krize.

Smjernice i prakse upravljanja održivim razvojem turizma primjenjive su na sve oblike turizma u svim vrstama odredišta. UNWTO tu podrazumijeva masovni turizam i različite segmente turističkih niša. Načela održivosti odnose se na okolišne, ekonomske i socio-kulturne aspekte razvoja turizma. Između te tri dimenzije mora se uspostaviti prikladna ravnoteža koja će jamčiti njegovu dugoročnu održivost.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno