Srijeda, 4 listopada, 2023

Produljena mogućnost za odgodu plaćanja i izuzeće od prisilne naplate

Nakon što su iz udruge povremenih prijevoznika Autobusi HR objavili da su iz leasing kuća poduzetnici počeli primati obavijesti o isteku moratorija i naplati dospjelih obveza, a zbog koronakrize većinom nisu u stanju plaćati rate te im prijeti oduzimanje vozila, iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga poručili su kako su još u siječnju produljili mogućnost za odgodu plaćanja i izuzeće od prisilne naplate za leasing i faktoring društva te osiguravajuća društva.

Ističu kako je Hanfa u više navrata slala preporuke leasing društvima “vezano uz olakšavanje financijskog položaja primatelja leasinga koji su došli u tešku situaciju zbog pandemije koronavirusa”. Preporuke su se odnosile na produljivanje trajanja odgode plaćanja, kao i na to da leasing društva u razdoblju odgode plaćanja, osim glavnice, ne naplaćuju niti redovnu kamatu.

Hanfa je, prema informacijama prikupljenima od samih leasing društava, utvrdila da se većina uskladila s preporukama te da, uz nenaplaćivanje glavnice, u razdoblju moratorija nisu naplaćivali niti redovnu ugovornu kamatu, ali povremeni prijevoznici iz udruge Autobusi HR kažu da su morali plaćati fiksni iznos naknade koji je ovisio o visini glavnice za leasing ratu, za cijelo vrijeme trajanja moratorija, a ako im država sada ne pomogne, odnosno ako moratoriji ne budu produljeni, tvrde da mnogima od njih “prijeti crni scenarij za tvrtke, obitelji i egzistenciju u svakom smislu”.

Zaključno s 19. veljače odobren je reprogram za ukupno 27.385 ugovora o leasingu, stoji u podacima Hanfe, što je 18,6 posto aktivnih ugovora ukupne vrijednosti 5,4 milijardi kuna, a na isti dan je bilo aktivno 5540 reprograma ukupne vrijednosti 1,8 milijardi kuna. “To je 3,8 posto svih aktivnih leasing ugovora na tržištu koje na dan 19. 2. 2021. broji 146.862 aktivna ugovora o leasingu, odnosno 10,2 posto vrijednosti svih aktivnih leasing ugovora na taj dan”, odgovaraju iz Hanfe. Dodaju kako je vidljiv trend pada broja reprograma.

Lani je sklopljeno 38 posto manje novih ugovora o leasingu nego 2019. godine, a najveći pad je bio u segmentu osobnih te gospodarskih vozila, što se uglavnom pripisuje efektu koronakrize. Naime, djelatnosti kojima je najviše izloženo poslovanje leasing društava, poput rent-a-cara, charter plovila te prijevozničke djelatnosti u cjelini, tijekom pandemije su pretrpjele najveći udar na poslovanje, navode u Hanfi. Tako je imovina 15 leasing društava lani pala za 8,5 posto, na 19,8 milijardi kuna, a značajno je smanjena i dobit. Uvedeni moratoriji su smanjili prihode od kamata leasing društvima što je, kažu, uz smanjenu aktivnost odobravanja novih ugovora te povećanje ispravaka vrijednosti uvelike utjecalo na dobit.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno