Četvrtak, 30 ožujka, 2023

Prodaja šampanjca pala za 22 posto, a cijena ostala ista

Prodaja šampanjca nikad lošija

Prodaja šampanjca usko je vezana za turizam. Pandemija covid 19 utjecala je na turizam ali i na prehrambenu industriju. Konzumiranje hrane i alkohola usko je vezan za turizam, padom turističkih kretanja pada i konzumacija određenih alkoholnih pića.

Šampanjac iz pokrajine Champagne

Francuzi su najpoznatiji po proizvodnji i prodaji šampanjca. Sam naziv ovog specijalnog vina dolazi od naziva pokrajine Champagne. Naziv šampanjac je zaštićen, te je rezerviran isključivo za pjenušce iz te pokrajine. Šampanjac se proizvodi na dva načina klasičnom metodom ili tenkovskom metodom. Klasična metoda je skuplja i zahtjevnija. Svaka boca se svakodnevno mora okrenuti i protresti kako bi se kvasac taložio na grliću boce. Mogućnost lomljenja boca je velika, pa je i cijena veća. No to ne umanjuje potražnju, a samim tim ni prodaju šampanjca. Tankovska metoda je jeftinija, te šampanjac nastaje industrijskim postupkom. Cijena ovakvih šampanjaca je niža i dostupnija većem broju potrošača. Najpoznatiji proizvođači šampanjca su Moët & Chandon, Veuve Clicquot Ponsardin, Taittinger i Abelé. Ta četiri proizvođača bilježe svoj postanak još u 18 stoljeću ,te od tada proizvode i prodaju šampanjac. Etiketi s oznakom NM predstavljaju osobu ili vinariju koja kupuje grožđe od okolnih dobavljača te proizvodi i prodaju svoj šampanjac. Etiketa s oznakom RM označava vinogradara koji od svog grožđa proizvodi i prodaje šampanjac.

Proizvodnja i prodaja šampanjca u 2020.godini

Prodaja najpoznatijeg francuskog proizvoda iz pokrajine Champagne, šampanjca, toliko je pala da će oko 100 milijuna boca ostati neprodano.

Vinari su jako pogođeni ovom epidemijom. Naime, zbog zabrane rada restorana, smanjenog broja putovanja i vjenčanja potražnja za šampanjcem je najniža u zadnjih dvadeset godina.

Slijedom događaja francuski vinari su se dogovorili da će u 2020. godini ubrati 20% manje grožđa. Isto toliko manje proizvesti šampanjca u odnosu na prošlu godinu. Isto tako najavljuju da smanjenjem proizvodnje neće utjecati na smanjenje cijene šampanjca.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno