Utorak, 21 ožujka, 2023

Privatni smještaj odjavio preko tisuću kreveta u Dubrovačko neretvanskoj županiji

Privatni smještaj je na koljenima. Ova čudna i za jug Hrvatske loša turistička sezona, natjerala je mnoge privatne iznajmljivače za odjavu kategorizacije. Do 15. rujna na području Dubrovačko neretvanske županije 475 iznajmljivača odjavilo je svoje smještajne kapacitete s gotovo 1000 ležajeva. Od toga broja gotovo 60 posto su kapaciteti na području Grada Dubrovnika! Što će biti do kraja godine kada se moraju platiti svi paušalni iznosi, porezi turističkih pristojbi i članarina teško je predvidjeti.

Privatni smještaj i odjava kategorzacije

Dovoljno je možda pogledati oglasnike za cjelogodišnje iznajmljivanje stanova koji su se ponovno vratili na tržište nekretnina. Pitanje je hoće li se oni ikada više i vratiti na ono turističko. Sasvim je neizvjesno kakav će biti turizam budućnosti. U međuvremenu, iznajmljivači koji su odradili bar jedan dan ove sezone, suočivši se s velikim brojem otkazanih rezervacija trebaju platiti sve financijske obveze prema državi, gradu i HTZ-u. A sve one nigdje, a naročito kad je Dubrovnik u pitanju nisu male.

Turistička pristojba smanjena za 50%

Od ožujka je za 50% umanjena turistička pristojba na temelju Pravilnika o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili OPG-u. Visinu osnovice za obračun turističke pristojbe u 2020. su donosile županijske skupštine do kraja prošle godine. Zaduženja su vidljiva u sustavu eVisitor, a taj paušal pristojbe se plaća u 3 rate.

Turistička članarina i turistička pristojba se po novim propisima obračunavaju na temelju broja stalnih i pomoćnih postelja. Ove godine država je ipak odustala od naplate članarina TZ za pomoće ležajeve.
I turistička članarina je u 2020. umanjena za 50 posto, no za razliku od prijašnjih godina kada se članarina obračunavala kao postotak od ostvarenih primitaka, ovu godinu se plaća paušal s osnovicom od 22,5 kuna za svaki stalni ležaj.
Obračun članarine turističkim zajednicama iznajmljivači su već dobili u obavijestima eVisitora, s rokovima plaćanja koji su jednaki kao i kod paušala turističke pristojbe.

Nema smanjenja, zapravo samo odgoda

Kolika je zapravo pomoć države iznajmljivačima ove krizne godine ako je oproštena jedna rata, odnosno 25% paušala i polovica turističke pristojbe i članarine? Ona se ni ranije nije naplaćivala za pomoćne krevete, kada poslovanje iznajmljivačima nije bilo ugroženo? Stvarni troškovi iznajmljivača paušalaca su mnogo viši od navedenih poreznih opterećenja. Prihodi ove sezone u Dubrovniku su, malo je reći, značajno niži.

Odluku o paušalnoj turističkoj pristojbi donosi Županijska skupština. Generalno za one koji plaćaju turističku pristojbu iznosi 10 kuna po noćenju. Prethodnom odlukom Županijske skupštine pristojba je trebala značajno rasti u 2021. godini. Sada Dubrovačko-neretvanskoj županiji upućeno mišljenje na ostane na ovogodišnjoj razini.


Grad Dubrovnik, lani je svojim iznajmljivačima prvi požurio odrezati maksimalni paušal poreza po krevetu. Hoće li za buduće sezone umanjiti taj paušal? Na to pitanje iz gradske uprave nema odgovora. Jedini odgovor odnosi se na to da je Turističko vijeće TZ Grada Dubrovnika odlučilo da iduću godinu neće ići na povećanje turističke pristojbe.
Što se tiče paušala poreza na dohodak koji se plaća po krevetu i koji je podijeljen u četiri rate Grad Dubrovnik će uputiti i prijedlog da se u 2021. godini prvi kvartal plaćanja paušalnog poreza odgodi, pišu iz gradske uprave.

Inicijativa grada Dubrovnika

Za ovu godinu do 31. ožujka, mogla se tražiti odgoda plaćanja do lipnja. Paušal je oprošten inicijativom Grada Dubrovnika svima onima koji nisu ostvarili prihode u 2020. godini. Predviđeni rokovi za ostatak iznosa su 30. rujna i 31. prosinca – poručili su iz gradske uprave.

Pad poslovanja od 93%

Grad Dubrovnik je zakupcima poslovnih i javnih površina u svom vlasništvu kakva je primjerice Gradska kavana od travnja naplaćivao najviše polovicu cijene zakupa.Za srpanj je izdao čak 93 posto manje račune! Toliki pad poslovanja približno pokazuje i svaki pojedini iznajmljivač ove krizne sezone. Njima se oprostila samo jedna rata i umanjila pristojba makar imali jedno jedino noćenje u apartmanu u kojem su na sve uloženo platili PDV. Sigurno je da će broj otkazanih postelja rasti s novom godinom.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno