Subota, 1 travnja, 2023

Prilika turističkim MSP-ovima za certificiranje i poboljšanje održivosti poslovanja

09Županijska komora Split i Splitsko-dalmatinska županija pozivaju mala i srednja poduzeća (MSP) koja posluju u turizmu, a zainteresirana su za poboljšanje održivosti i povećanje konkurentnosti, na sudjelovanje u europskom projektu European Tourism Going Green (ETGG) 2030, u kojem je ŽK Split partner. 
 
Projekt je usmjeren na promicanje i poticanje održivog i zelenog poduzetništva putem poboljšanja održivosti i konkurentnosti turističkih MSP-ova u Europi, kao okosnice turističkog sektora i time ključnih u transformaciji prema održivijim oblicima turizma. 
 
”Do 11. travnja otvorene su prijave za ovaj projekt koji za 11 malih i srednjih turističkih poduzeća iz Hrvatske predstavlja mogućnost za poboljšanje održivosti poslovanja i dobivanje certifikata održivosti. Odgovorno i održivo poslovanje smjer je kojim ide i globalni i hrvatski turizam, a upravo ovaj projekt će odabranim tvrtkama omogućiti unapređenje na polju održivosti”, poručuju iz Županijske komore Split, ističući da primjenom načela održivosti poduzetnici osiguravaju napredak svog poslovanja, dobivaju na prepoznatljivosti i izdvajanju iz mase jednakih ili sličnih ponuda te iskazuju odgovorno ponašanje prema zajednici.  
 
U projektu će sudjelovati mala i srednja turistička poduzeća iz Njemačke, Austrije, Italije, Hrvatske, Rumunjske i Bugarske. Prihvatljivi prijavitelji u Hrvatskoj su MSP-ovi registrirani za turističke djelatnosti: Hoteli i sličan smještaj (NKD 55.10), Kampovi i prostori za kampiranje (NKD 55.30), te Djelatnost putničkih agencija i organizatora putovanja/turoperatora (NKD 79.10). 
 
Potrebno je, također, da se tvrtke koje se prijavljuju nalaze unutar ili blizu UNESCO-ova zaštićenog kulturnog lokaliteta i/ili NATURA 2000 lokaliteta, odnosno na području koje predstavlja veliku turističku atrakciju u destinaciji. Sudjelovati mogu tvrtke iz cijele Hrvatske, a prioritet imaju podnositelji zahtjeva sa sjedištem u Splitsko-dalmatinskoj županiji. 
 
Neke od aktivnosti u sklopu projekta su stvaranje online zajednice (podnositelji zahtjeva i korisnici imat će pristup platformi Tourism2030.eu koja pruža uslugu edukacije i online alate za održivost za cijelu EU), savjetodavne usluge po mjeri (vođenje i individualne sesije s dodijeljenim mentorom projekta), održavanje tri nacionalne radionice za poboljšanje održivosti poduzeća, certifikacija i dr. Budući da je ETGG 2030 program posebno usmjeren na promicanje certifikata održivosti, odabrani korisnici će proći proces certifikacije s ciljem dobivanja certifikata o održivosti. 
 
Alati i usluge predviđeni projektom, uključujući i proces certifikacije i mogućnost dobivanja certifikata o održivosti, za što je Hrvatskoj osiguran maksimalan iznos potpore od 7.272 eura po jednom poduzeću, bit će besplatni za odabrane tvrtke.  
 
Više informacija o projektu i načinu prijave nalaze se ovdje.  Projekt European Tourism Going Green (ETGG) 2030 vrijedan je 1,3 milijuna eura i sufinanciran iz europskog COSME programa. HGK – Županijska komora Split jedan je od osam partnera iz ukupno šest europskih država, a ostali partneri su: Sveučilište za održivi razvoj Eberswalde – ZENAT (Njemačka), ECOTRANS (Njemačka), ÖHV Turistički servis (Austrija), Gospodarska, industrijska, obrtnička i poljoprivredna komora Pordenona – Udine (Italija), Posebna agencija Gospodarske komore Basilicata ASSET (Italija), Turističko udruženje okruga Sibiu (Rumunjska) i DMD NT (Bugarska). Projekt je započeo 1. siječnja 2021. godine i trajat će 30 mjeseci, odnosno do 30. lipnja 2023. godine.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

SourceHGK

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno