Subota, 23 rujna, 2023

Prijeti nam novi iseljenički val! Iseljavanje Hrvata u Austriju rast će u sljedeće dvije godine

Pretraživanje pojma “Bewerbung” i zamolba za posao u Hrvatskoj istražio je od 2009. do 2020. i ispostavilo se da se zamolba za posao na njemačkom pretražuje jednako kao i na hrvatskom.

Iseljavanje Hrvata u Austriju rast će u sljedeće dvije godine, hrvatski građani pojam „Bewerbung“ (zamolba za posao na njemačkom jeziku) pretražuju na internetu sve intenzivnije i jednako kao “zamolba za posao” na hrvatskom, što znači da se pripremaju za iseljavanje u Austriju i Njemačku.

Neki su to od rezultata istraživanja “Praćenje migracija pristupima digitalne demografije – Što nam mogu reći Facebook i Google Trends o hrvatskim migracijama” Hrvatskog katoličkog sveučilišta (HKS) koje je podržala i partnerska institucija HKS-a, Zaklada Konrad Adenauer.

Nekoliko zahtjeva

Početna plaća je 7000 kuna, evo što se očekuje od kandidata – Hrvatski iseljenici na internetu najviše pretražuju stranice za učenje njemačkog jezika, što je snažna indicija da se žele što prije integrirati u njemačko društvo, ali i da se ne namjeravaju vratiti u domovinu. U pretragama interesa prva dva mjesta zauzimaju stranice na kojima se može učiti njemački. Od 2014. do 2020. pojam “Njemačka” najviše se pretraživao u Slavoniji, odnosno Vinkovcima i Slavonskom Brodu, a “posao u Njemačkoj” u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Osječko-baranjskoj i Brodsko-posavskoj – kazao je na predstavljanju studije povjesničar i politolog s HKS-a Tado Jurić.

Zamolba za posao u Hrvatskoj

Pretraživanje pojma “Bewerbung” i zamolba za posao u Hrvatskoj istražio je od 2009. do 2020. i ispostavilo se da se zamolba za posao na njemačkom pretražuje jednako kao i na hrvatskom. Da iz zemlje žele otići i zaposleni, Jurić zaključuje iz toga što “posao u Njemačkoj” Hrvati pretražuju najviše u 6.30 sati i 14.50 sati, pri kraju radnog dana. Od visokoobrazovanih iseljenika podaci Linkedina pokazuju da u Njemačku idu prvenstveno liječnici i profesionalci iz STEM područja.

Da će iseljavanje Hrvata u Austriju rasti u iduće dvije godine, zaključio je analizom Google Trendsa i Facebooka jer od 2019. raste pretraživanje pojma “posao u Austriji” te je veći interes građana za iseljavanje u Austriju u usporedbi s rezultatima pretraživanja pojmova posao u Irskoj i Švedskoj.

Interes za Irsku smanjen nakon korona krize

“Posao u Austriji” najviše se pretražuje u Međimurju, Varaždinu, Karlovačkoj županiji, Slavoniji, ali u zadnje vrijeme i u Splitsko-dalmatinskoj županiji zbog gubitka radnih mjesta u ugostiteljstvu.

Sve više se pretražuje i pojam “prijava prebivališta u Austriji”. Iako je interes za Irsku smanjen nakon koronakrize, još ga imaju iseljenici iz Slavonije koje u tu zemlju povlače iseljenici koji su već otišli u Irsku.

Prema Facebooku, u Irskoj je do 15.000 Hrvata, najviše u Dublinu i Corku, a to potvrđuju i podaci Državnog zavoda za statistiku. Osim što iseljenici u Njemačkoj pretražuju najviše “učenje njemačkog jezika”, često pretražuju i pojam “razvod” . Raste broj razvoda – Raste broj razvoda brakova među hrvatskim iseljenicima u Njemačkoj, taj trend bilježi i FB u rubrici „životni događaji“ i „status veze“ i Google Trends. Sam pojam „razvod braka“ za hrvatske iseljenike postaje relevantan pojam pretraživanja jer se očito pretražuje u velikom opsegu.

No među pretraživanim pojmovima iseljenika nema pojma „Stjepan Radić“ koji nije dovoljno pretraživan da bi ga Google indeksirao u Njemačkoj, ni Krleže, ni Ujevića – govori Jurić, ali ima Oliver Dragojević, Severina, Thompson, a pretražuju se i pojmovi Slavonija, Lika…

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno